Subota, 20. travnja 2024.

Joe Biden proglasio „krizu pobačaja“ u Sjedinjenim Američkim Državama nakon odluke Vrhovnog suda

Predsjednik Joe Biden izrazio je „zabrinutost“ da u Sjedinjenim Američkim Državama nedostaje bolnica za pobačaje nakon što je Vrhovni sud poništio presudu u korist Roe protiv Wadea. Predsjednik je upozorio da „ekstremni zakoni“ u mnogim saveznim državama ograničavaju pobačaj u cijeloj zemlji, za što se žalio da je nazadno.

„Ljudi, u kojem smo mi stoljeću? Mislim… Kako? Što radimo?“, rekao je zbunjeni Biden, upozorivši da će pravo na kontracepciju uskoro biti dovedeno u pitanje. Predsjednik Biden sastao se sa predstavnicima Reproductive Rights Taskforce u Bijeloj kući, udrugom koja je utemeljena kako bi omogućila ženama pobačaj.

„Kao što sam prije rekao, sud je presudio u korist Roe prije gotovo pedeset godina“, inzistirao je predsjednik Biden. Predsjednik se sastao s liječnicima koji se bave pobačajem kako bi razgovarali o iskustvu žena u republikanskim državama koje su ih molile za pobačaj, a predsjednik ih je pohvalio jer služe „na prvim borbenim linijama u ovoj krizi“.

Brojni pažljivo odabrani liječnici koji su sudjelovali na susretu sa predsjednikom u Bijeloj kući također su izrazili protivljenje odluci Vrhovnog suda. „Moji kolege i ja moramo razmisliti o tome hoćemo li biti osuđeni za kazneno djelo i zatvoreni, hoće li nam biti oduzeta prava, hoće li nam sredstva za život biti ugrožena zbog pružanja suosjećajne skrbi utemeljene na dokazima“, rekao je jedan liječnik.

Jedna liječnica koja je sudjelovala na susretu ljutito je osudila odluku kao način na koji republikanci prisiljavaju žene da rađaju djecu. „Abortus je zdravstvena njega. To je naše ljudsko pravo”, rekla je liječnica prkosno.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...