Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kontroverzni sporazum Vatikana i Pekinga o imenovanju biskupa bit će produžen do 2024.

Krajem tjedna Sveta Stolica i Kina objavit će da se „privremeni“ sporazum o imenovanju biskupa, koji su obje strane potpisale u rujnu 2018., produljuje za još dvije godine, do 22. listopada 2024. – piše u Corierre della Sera Gian Guido Vecchi. Prema riječima autora, ne treba očekivati ​​veće izmjene u tekstu nagodbe.

Izaslanstvo Vatikana i predstavnici Narodne Republike Kine susreli su se u Tianjinu u sjevernoj Kini od kraja kolovoza do početka rujna. Tamo su se trebali održati ključni razgovori o produljenju sadašnjih uvjeta „suradnje“. Izaslanici Svete Stolice također su trebali vidjeti biskupa Melchiorrea Shi Hongzhena, koji pripada „Podzemnoj crkvi“ u Tianjinu.

Osnovno načelo nagodbe iz sporazuma je pravilo da se papinsko imenovanje biskupa mora priopćiti kineskoj strani na odobrenje. Branitelji neovisnosti kineskog katolicizma od Partije protive se kontroverznom sporazumu. Jedan od najvećih kritičara sporazuma je kardinal Josip Zen, progonjen od komunističkog režima. Prema riječima starijeg svećenika, sporazum je čin izdaje vjernika koji su tijekom godina toliko propatili kako bi održali jedinstvo s Rimom i čistoću vjere.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...