Petak, 19. travnja 2024.

Na današnji dan Alojzije Stepinac proglašen blaženim

Na današnji dan, 2. listopada 1998. papa Ivan Pavao II. pohodio je Hrvatsku po drugi put i proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici, nacionalnom marijanskom svetištu. Tom prilikom u Mariji Bistrici okupilo se pola milijuna vjernika.

„U osobi novoga blaženika spaja se cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga stoljeća, obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. On je sada u nebeskoj slavi okružen svima onima koji su, kao i on, dobar boj bili, kaleći svoju vjeru u kušnjama i nevoljama. U njega danas s pouzdanjem upiremo svoj pogled ištući njegov zagovor“, rekao je tom prigodom Sveti Otac.

Nakon posjeta Mariji Bistrici papa se uputio u Split gdje je povodom proslave 1700. obljetnice grada predslavio euharistijsko slavlje na splitskome Žnjanu.

Istoga dana Papa je posjetio i najstarije hrvatsko marijansko svetište Gospe od Otoka u Solinu. Tamo je s mnoštvom mladih otpjevao pjesmu „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...