Petak, 29. ožujka 2024.

Najava: Premijera filma „Do nebeska nek’ se ori“ i spomen na O. Petra Pericu

U ponedjeljak, 24. listopada 2022., obilježit će se u Zagrebu godišnjica smrti isusovca o. Petra Perice, pjesnika i promicatelja laičkog apostolata, koji je umro na glasu svetosti kao žrtva mržnje na kršćansku vjeru.

U 18:30 sati slavit će se prigodna sveta misa u crkvi Bezgrješnog Srca Marijna na Jordanovcu. Nakon toga će u 19:30 sati u Velikoj dvorani „Antun Bauer“ Fakulteta filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110) biti premijerno prikazan dokumentarni film „Do nebesa nek’ se ori“. Film je dovršen 2022. godine, a nastao je u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato Televizije. Tom prigodom, pjesme p. Perice izvest će Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma“.

Sljedećeg dana, 25. listopada, film „Do nebesa nek’ se ori“ bit će prikazan u Dubrovniku, u kinu Visia, u 17 sati. U 19 sati služit će se sveta misa u spomen na žrtve Dakse u crkvi Male Braće.

P. Petar Perica poznat je u hrvatskom narodu kao autor pjesama „Do nebesa nek’ se ori“ i „Rajska Djevo, kraljice Hrvata“. Bio je odgojitelj, apostol mladeži i duhovnik katoličkih laičkih udruga u različitim gradovima gdje je bio na službi. Zajedno s brojnim uglednim Dubrovčanima, među kojima je bilo sedam katoličkih svećenika, p. Pericu su bez suđenja ubili partizani na otočiću Daksi u noći 24./25. listopada 1944. godine. Naknadno su ga pokušali prikazati kao političkog agitatora i iskrivljavati njegovu ulogu duhovnika Križarskog bratstva. No sve je bila laž jer p. Perica uopće nije bio politički angažiran, a njihove zabilješke su bile naknadno krivotvorene i nisu se slagale. Nije bilo nikakve njegove krivnje, osim činjenice da je bio vjeran katolik, protivnik protu-kršćanskih ideologija i domoljub, koji je kao takav bio trn u oku komunističkih revolucionara. Kršćanski puk duboko vjeruje da je o. Perica dao život kao svjedok vjere, da je ubijen in odium fidei – iz mržnje na vjeru, i želio bi ga vidjeti kao kandidata za čast oltara. O tome svjedoči i dokumentarni film koji će se premijerno prikazati.

Dokumentarni film „Do nebesa nek’ se ori“ odiše kršćanskom zahvalnošću i radosnom vjerom: zahvalnošću za plodove apostolata p. Petra Perice i njegov život, vjerom koja je živa i koja slavi Boga pjevajući. Istovremeno, govori istinu o žrtvama totalitarnog komunističkog režima u Dubrovniku, iskreno i bez mržnje. Najvažniji dijelovi filma su razgovori sa svjedocima koji su poznavali p. Pericu, s njegovom rodbinom, svećenicima i laicima koje je duhovno vodio, članovima obitelji žrtava Dakse, i članovima Družbe Isusove.

Snimanje ovog filma inicirao je pokojni isusovac p. Roko Prkačin, koji je ujedno i autor najvažnije biografije p. Petra Perice. Većina materijala snimljeni su za života p. Roka i po njegovoj zamisli. Stoga se s pravom potpisuje da je on scenarist filma, ali je zapravo više od toga. Snimatelj i voditelj procesa cijele tehničke obrade s Laudato Televizijom je Daniel Vorih. Filmu je konačan oblik dala režiserka Nada Prkačin. Film traje 54 minute.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...