Četvrtak, 25. travnja 2024.

NOVA OPASNOST: Iran predstavio novu raketu srednjeg dometa

Iran je predstavio novu balističku raketu srednjeg dometa u četvrtak tijekom vojne parade u znak sjećanja na iransko-irački rat, objavila je iranska državna televizija. Balistički projektil Rezvan na tekuće gorivo ima operativni domet od 1400 kilometara ”, rekla je tv voditeljica, a gledatelji državne televizije mogli su vidjeti projektil postavljen na vojno vozilo.

Projektil Rezvan predstavljen je u Teheranu tijekom godišnje parade oružanih snaga u spomen na početak iransko-iračkog rata (koji je trajao od 1980. – 1988.).

„To je precizna balistička raketa“, rekao je čelnik Korpusa islamske revolucionarne garde, general bojnik Hossein Salami, a njegovu izjavu prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Međunarodni institut za strateške studije (sa sjedištem u Londonu) kaže da Islamska Republika Iran ima oko dvadeset vrsta balističkih projektila, kao i krstareće projektile i bespilotne letjelice. A jedan od vojnih prioriteta zadnjih godina za iransku vojsku razvoj je preciznih balističkih raketa.

Već je u veljači predstavništvo Korpusa islamske revolucionarne garde najavilo da je stvorena balistička raketa Kheibar Shekan, projektil srednjeg dometa sposoban pogoditi mete u radijusu od 1450 kilometara“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...