Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Pročitajte razloge zašto Poljska ne mijenja svoju valutu!

Poljska valuta usko je povezana s eurom, jer se većina gospodarskih aktivnosti Poljske temelji na trgovini s drugim zemljama Europske unije. U normalnim vremenima, poljska zlota bi trebala polako rasti u odnosu na euro, jer je Poljska sustigla ekonomski jaz u odnosu na druge europske zemlje. Međutim, događa se nešto upravo suprotno.

Prije svega, činjenica je da se Poljska doživljava kao pogranična zemlja. Trenutno se na poljskoj istočnoj granici vodi rat. Pandemija i rat u Ukrajini doveli su do pada poljske zlote (članak o tome možete pročitati ovdje), pa bi kraj rata mogao imati blagotvoran učinak na poljsku valutu. Nažalost, kraj rata ne znači nužno i bolja vremena.

Postupci vlade i središnje banke u Poljskoj, umjesto brige za snagu poljskog zlota – koji bi pomogao u borbi protiv vrlo visoke inflacije – fokusiraju se nastavak davanja novca političkim klijentima (članak o tome možete pročitati ovdje). Time se Poljska približava ekonomski bolesnim zemljama poput Grčke i Italije.

Treba također napomenuti da su utjecaj slabog zlota, koji je doveo do visokih troškova inflacije, prvenstveno snosila kućanstva. Poljska je i dalje zadržala profitabilnost i rast izvoza (članak o tome možete pročitati ovdje), kao i sposobnost otvaranja radnih mjesta, o čemu svjedoči druga najniža stopa nezaposlenosti u EU (članak o tome možete pročitati ovdje). Ukratko, poljsko društvo je ono koje plaća cijenu, a ne poduzetnici, barem ne još uvijek.

Uvođenje eura u Poljskoj moglo bi biti rješenje za neke od problema. To bi bio prirodan korak u razvoju projekta zajedničke Europe. Ipak, euro je rješenje za jaka gospodarstva. Slabe zemlje na globalnom ekonomskom tržištu – kao u životinjskom svijetu – trebaju zaštitnike (Poljska nije među jakim gospodarstvima).

Osim toga, u Poljskoj, kao i u Hrvatskoj, ne postoji politički, ekonomski i pravni konsenzus oko prihvaćanja eura i sama ekonomija zemlje ne ispunjava Maastrichtove konvergencijske kriterije za uvođenje eura (od članka 131 TFEU o neovisnosti centralne banke ne ispunjava kriterij stabilnosti tečaja, ne ispunjava kriterij konvergencije dugoročnih kamatnih stopa…). Uostalom, poljska valuta ostat će izložena dinamičnim promjenama sve dok traju rat i ekonomski problemi u Europskoj uniji.

Vidimo na primjeru Poljske koja je jače gospodarstvo od Hrvatske da postoje ozbiljni razlozi za neuvođenje eura, ali hrvatske političke elite žele si osigurati pozicije u Bruxellesu bez obzira na cijenu. Građani sada već marginalne srednje klase platit će cijenu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...