Petak, 26. travnja 2024.

Radikali koji zagovaraju pobačaj zapalili su katedralu u Kolumbiji

U noći 28. rujna skupina maskiranih radikala koji su zagovornici pobačaja zapalili su vrata katedrale u Bogoti. Ovaj teroristički čin, jasno vidljiv na videu na kojem se vidi kako žene polijevaju benzinom podnožje vrata katedrale prije nego što ih zapale, organiziran je kao dio „demonstracija“ organiziranih za Međunarodni dan sigurnog pobačaja. Tijekom dana, aktivisti za pobačaj držali su govore u kojima su zahtijevali da kolumbijska vlada učini abortus „sigurnim i legalnim“ u Kolumbiji.

„Odbacujemo sve oblike nasilja u djelima i riječima“, rekla je Nadbiskupija Bogota u priopćenju sljedećeg dana. „Tražimo pristojnost od promciateljai sudionika prosvjeda i tražimo od vlasti da jamče život, čast i imovinu građana i Crkve”.

Napad na katedralu izveden je unatoč činjenici da je Ustavni sud već u veljači legalizirao pobačaj do dvadeset četvrtog tjedna trudnoće, čime je Kolumbija postala „najprogresivnija” zemlja Latinske Amerike i Kariba glede pitanja.

Napad dolazi u trenutku kada diljem svijeta raste nasilje protiv zagovornika života, a crkve i centri za trudnoću koji se zalažu za život sve češće postaju žrtve nasilja od zagovornika pobačaja.

Samuel Ángel, predsjednik Katoličkog pokreta solidarnosti, najavio je da će Pokret podnijeti prijavu protiv zagovornika pobačaja kako bi mogli odgovarati „za kaznena djela oštećivanja tuđe imovine, javne nerede, oštećivanje javnog dobra, vandalizam, terorizam, pokušaj ubojstva [i] urotu za počinjenje zločina”.

Carlos Camargo Assis, pučki pravobranitelj, rekao je da je napad na katedralu u Bogoti napad na slobodu bogoslužja, pravo koje je zajamčeno i zaštićeno Ustavom Kolumbije. „Sloboda izražavanja ili pravo na mirne javne demonstracije ne mogu se poistovjetiti s napadom na Crkvu“, rekao je pravobranitelj.

Prema izjavi generala Henryja Sanabrije, ravnatelja nacionalne policije, privedene su četiri žene koje su osumnjičene za sudjelovanje u incidentu.

Izvorni članak možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...