Četvrtak, 25. travnja 2024.

Rusija je „spremna“ razgovarati s papom Franjom o ratu u Ukrajini

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitri Peskov rekao je da je njegova vlada voljna razgovarati s papom Franjom, Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom kako bi se pronašlo rješenje za rat u Ukrajini.

„Spremni smo razgovarati o situaciji u Ukrajini s Amerikancima, s Francuzima i s papom“, rekao je Peskov tijekom dnevne konferencije za novinare 25. listopada.

Ruski dužnosnik mislio je na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je u ponedjeljak zatražio od rimskog pape da pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina, američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila da promiču mirovni proces u Ukrajini.

U izjavi za časopis Le Point, Macron je rekao da je ohrabrio „papu Franju da pozove Vladimira Putina i patrijarha Kirila, ali i Joea Bidena. Trebaju nam isto tako Sjedinjene Američke Države za stolom kako bismo mogli promicati mirovni proces u Ukrajini“.

Peskov je rekao da „ako stvarno idu u smjeru traženja najboljih mogućih rješenja, to se može pozitivno ocijeniti“. Prošlo je osam mjeseci otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, a riječ je o sukobu koji je dosad odnio živote više od šest tisuća civila, uključujući gotovo četiristo djece.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...