Četvrtak, 25. travnja 2024.

SAD poručio da će zaštititi saveznike u Aziji ako treba i nuklearnim oružjem

Vrlo je alarmantan scenarij kada se čini da svjetski čelnici i vladini dužnosnici koji predstavljaju supersile s nuklearnim naoružanjem sve više koriste nuklearnu retoriku i upozorenja na gotovo ležeran način.

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman rekla je u utorak da je Washington spreman zaštititi svoje azijske saveznike koristeći nuklearno oružje ako budu napadnuti, navodeći da će Sjedinjene Američke Države rasporediti svoju „nuklearnu, konvencionalnu i raketnu obranu“.

„Washington će upotrijebiti cijeli niz američkih obrambenih kapaciteta za obranu naših saveznika, uključujući nuklearne, konvencionalne i raketne obrambene sposobnosti“, rekla je zamjenica državnog tajnika na sastanku u utorak s južnokorejskim i japanskim dužnosnicima, uoči niza razgovora ovog tjedna. Najavila je američku predanost obrani Seula i Tokija.

Regija je trenutačno na rubu rata nakon što je početkom ovog tjedna Južna Koreja objavila da je njezina obavještajna služba zaključila kako je Pjongjang dovršio pripreme za ono što će biti prvi nuklearni test u pola desetljeća. Ova upozorenja o skorom nuklearnom testu Sjeverne Koreje sve su glasnija od početka kolovoza, a Sjedinjene Američke Države podržavaju procjenu Seula.

Sherman je u svojim komentarima osudila nedavni niz lansiranja balističkih projektila Sjeverne Koreje, nazvavši rekordan broj testiranja tijekom godine „duboko neodgovornim, opasnim i destabilizirajućim“.

Jedan od provokativnijih testova među najnovijim testovima bio je let balističkog projektila iznad samog Japana. Azijski dužnosnici koji su se sastali sa Shermanom u Tokiju složili su se da Pjongjang „stvara ozbiljnu napetost na Korejskom poluotoku“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...