Petak, 26. travnja 2024.

Sankcije Europske unije protiv Mađarske i Poljske zaboravljene zbog sankcija protiv Rusije

S obzirom na to da je Europska unija najavila osmu rundu sankcija Rusiji, pozornost je skrenuta s činjenice da sankcionira države članice. Europska unija pokrenula je kaznila Poljsku i Mađarsku zbog podrivanja demokratskih vrijednosti, a Europska unija zaprijetila je smanjenjem proračuna Mađarske za 7,5 milijardi eura u studenome.

Zašto se ovo događa? Zato što je mađarski pravni zakon „kriminalizirao pomaganje izbjeglicama i migrantima“ i „zakonom o visokom obrazovanju prisilio je Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) koje financira George Soroš da ode iz zemlje“.

Što se tiče Poljske, ona tek treba dobiti zamrznuta sredstva Europske unije iz novog sedmogodišnjeg europskog proračuna, uključujući sredstva za oporavak nakon pandemije. Nedavno je Poljska ponovila zahtjeve za 1,3 trilijuna eura odštete od Njemačke za Drugi svjetski rat na što je dobila oštar odgovor od Ursule von der Leyen da takvo nešto ne pokušava.

I Mađarska i Poljska poduzele su opsežne korake za reformu svojih državnih institucija u svjetlu sugerirane korupcije, ali to nije bilo dovoljno. nego je došlo do novih napada Europske unije zbog njihove nepokolebljive obrane obitelji, kršćanstva i protivljenja promicanju LGBTIQ+ agendi.

Cilj ovog pravnog i financijskog uznemiravanja je jasan, a to je da se poduzmu mjere za obranu tradicionalnih i kršćanskih vrijednosti, što po čelnicima Europske unije nisu vrijednosti koje predstavljaju demokraciju.

Akcije protiv Mađarske i Poljske – uz primjenu sličnih „alata“ koji će se koristiti u discipliniranju Italije – jasan su pokazatelj ograničenja slobode i trenutnih vladajućih vrijednosti Europske unije. Teško je izbjeći percepciju da je demokracija na Zapadu u nestanku, a naša sloboda sve je više ograničena, kako na državnoj, tako i na osobnoj razini, te se svela na slobodu pristajanja ili kažnjavanja.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...