Četvrtak, 28. ožujka 2024.

SRAMOTNO: Europski sud presudio je u korist feministice koja je oskvrnula crkvu

Suci Europskog suda za ljudska prava (ECHR) jednoglasno su presudili da je feministica koja je simulirala pobačaj Isusa na oltaru pariške crkve La Madeleine, golih grudi, koristila svoju „slobodu izražavanja”.

Odlukom od 11. listopada Europski sud za ljudska prava osudio je Francusku zbog izricanja uvjetne zatvorske kazne Eloïse Bouton, bivšoj članici skupine Femen, zbog oskvrnuća crkve u Parizu. Feministica Bouton je u prosincu 2013. ušla u poznatu parišku crkvu u toplesu, prekrivena sloganima za pobačaj, prekinuvši probu božićnih pjesama.

Kako su izvijestili lokalni mediji, feministica je stajala ispred oltara, noseći plavi veo kako bi se rugala Djevici Mariji, ruku raširenih u obliku križa s komadićima životinjske jetre koji bi trebali predstavljati fetus. Zatim je oponašala „pobačaj Isusa“ prije nego što je urinirala na tlo pred zaprepaštenim vjernicima.

„Božić je otkazan!“, to je organizacija Femen nakon skrnavljenja napisala na svojoj Facebook stranici. „Od Vatikana do Pariza međunarodna štafeta Femena nastavlja djelovati protiv kampanja koje vodi katolički lobi s ciljem zabrane pobačaja, a sveta majka Eloïse upravo je pobacila Isusov embrij na oltaru crkve sv. Madeleine”.

Tužbu koju je podnio župnik iz župe sv. Madeleine dovela je do osude aktivistice, a presuda je potvrđena u žalbenom postupku kao i pred Kasacijskim sudom, najvišim sudom u Francuskoj.

Međutim, prema presudi Europskog suda za ljudska prava, francuski su sudovi prekršili članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja jer je zatvorska kazna „izrečena u kontekstu političke ili javne rasprave“.

Europski sud za ljudska prava presudio je da Francuska treba feministici Boutonu plati ukupno 9800 eura — 2000 eura za moralnu štetu i 7800 eura za troškove i izdatke — što je izazvalo ogorčene reakcije među katolicima širom svijeta.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...