Četvrtak, 18. travnja 2024.

Sve češće političko nasilje protiv konzervativaca nakon Bidenova huškačkog govora

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio na prijetnju koju – prema njemu i demokratskom establishmentu – pobornici bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa predstavljaju zemlji, dogodio se čitav niz slučajeva političkog nasilja protiv žrtava koje podupiru konzervativne stavove.

Podsjetimo, Biden je tijekom govora 1. rujna rekao: „Oni promiču autoritarne vođe i raspiruju vatru političkog nasilja koja predstavlja prijetnju našim osobnim pravima, potrazi za pravdom, vladavini prava, samoj duši ove zemlje“. Biden je dodao da MAGA republikanci „prihvaćaju političko nasilje“ i da je njihova politička filozofija gotovo „polufašizam“.

Nakon Bidenova govora svjedočimo brojnim primjerima političkog nasilja. Od napada na pro-life aktiviste i republikanske političke aktiviste do slučaja ubojstva osamnaestogodišnjaka u Sjevernoj Daokti i pucnjave na stariju ženu u osamdesetim godinama na koju je u Michiganu otvorena vatra dok je agitirala u znak potpore grupi Pravo na život. U Teksasu su napadnuta dvojica volontera koji sudjeluju u kampanji za reizbor teksaškog republikanskog guvernera Grega Abbotta. Centar za trudnice u okrugu Oakland u Michigau vandaliziran je s porukom: „Ako abortus nije siguran, nisi ni ti“, piše Fox News.

Ovo su samo neki od primjera nasilja.

Očito je da Bidenovo huškanje i difamacija političke konkurencije ove ohrabruje u korištenju političkog nasilja. Sve ekstremnija ljevica još od BLM prosvjeda više ni ne skriva da je za postizanje političkih ciljeva spremna koristiti i nasilje. Kako svaka akcija izaziva reakciju nije teško predvidjeti kuda takvo postupanje može odvesti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...