Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Tomaševićev Zagreb otkazao projekcije hrvatskih svetaca i blaženika

Grad Zagreb otkazao je već tradicionalne projekcije hrvatskih svetaca i blaženika uz blagdan Svih svetih i Dušni dan na fontanama. Ove godine projekcija se trebala održati sedmu godinu zaredom, no, kako doznajemo od predsjednice udruge Kristov stol Drine Ćavar Brajković, izgleda da se to ne će dogoditi.

„Doznali smo zapravo neformalno, jer već dugi niz godina surađujemo s djelatnicima Grada, kako su oni saznali da ove godine ne će biti odobrene projekcije jer je formirano novo povjerenstvo koje za svake projekcije specijalno donosi svoju odluku, mišljenje. Nama to nitko nije službeno javio i po tome ispada da ove godine doista ne će biti projekcija”, rekla je Ćavar Brajković u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Ističe kako je cijela procedura ispoštovana, kao i to da je sva dokumentacija (službeni obrazac, izjava, biljeg od 70 kuna…) predana na početku rujna, da bi sada neko povjerenstvo za koje se ne zna tko ga čini, odlučilo kako projekcije ne će biti.

Kaže kako je Gradu poslala službeni mail očitovanja, a u odgovoru koji je primila jučer kao razlog otkazivanja, između ostaloga, navedena je štednja „sa samo 50 projekcija godišnje, da 1. studenoga veleposlanstvo grada Alžira obilježava Dan Alžira, a mi smo ove godine projekciju tražili samo za 31. listopada. Isto tako rečeno nam je da je uz taj blagdan ove godine Grad Zagreb priredio neku svoju projekciju. Razočarani smo jer je sve nekako aljkavo i netransparentno”, poručuje Ćavar Brajković.

Predsjednica udruge Kristov stol nada se da će do ponedjeljka 31. listopada možda ipak doći do neke promjene. „Ne ćemo reći da je to definitivno tako dok ne vidimo kako će se odviti te projekcije 31. listopada i hoće li možda ipak uspjeti ovaj neki naš mali pritisak”, zaključila je Ćavar Brajković.

Podsjetimo, proteklih su se šest godina na blagdan Svih Svetih i uoči Dušnog dana na zagrebačkim fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice projicirale slike hrvatskih svetaca i blaženika, te slike svih hrvatskih blaženika i slugu Božjih čiji posmrtni ostatci počivaju u zagrebačkim crkvama i na Mirogoju, a čije grobove zbog potresom zatvorenih crkvi već dulje ne možemo fizički posjetiti (crkva Svete Marije na Dolcu, bl. Stepinca u katedrali, bl. Ivana Merza u Palmotićevoj i dr.). Zagrepčani su imali prilike uživati u projekcijama grafičkog dizajnera Petra Krešimira Ćavara.

„Otkad postoje zagrebačke fontane, željeli smo promovirati kršćanske vrijednosti i bilo bi nam žao da kao katolici ne iskoristimo tu mogućnost, a s druge strane to je i neko zajedničko dobro u gradu”, istaknula je naša sugovornica.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...