Subota, 27. travnja 2024.

U Burkini Faso „vjera je, a ne pištolji ono što će nas spasiti“!

Vlč. Honoré Quedraogo, svećenik iz biskupije Tenkodogo, u istočno-središnjem dijelu Burkine Faso, nedavno je dao intervjuu za organizaciju Aid to the Church in Need o situaciji u svojoj zemlji.

Službeno, četrdeset posto zemlje nije pod kontrolom države, ali i u preostalih šezdeset posto postoje neka područja koja su u rukama terorista, objašnjava vlč. Honoré. Situacija se, kaže vlč. Honoré, rektor sjemeništa Tenkodogo, pogoršala od prvog terorističkog napada 2015., a terorizam sada pogađa cijelu zemlju.

Otkako je u siječnju ove godine potpukovnik Damiba postao predsjednik države, ništa se nije promijenilo. Srušio je Kaboréov režim, obećavajući radikalnu borbu protiv korupcije i terorizma, ali, ako ništa drugo, situacija se pogoršala, tvrdi svećenik.

Prema svjedočanstvu vlč. Honoréua, teško je ukazati na stvarne motive koji pokreću teroriste, a koji mogu ići od čistog razbojništva do želje za vođenjem džihada. Međutim, žrtve kažu da u napadima ima elemenata islamskog fundamentalizma.

Situaciju otežava rašireno siromaštvo. „Najmanje šezdeset posto stanovništva je nezaposleno. Nemaju što raditi cijeli dan, a nemaju ni novca pa ako im se ponudi sto eura da odu i ubiju nekoga pristaju”.

Mnogi svećenici i katehete morali su iz sigurnosnih razloga pobjeći iz biskupije Tenkodogo, koja je velikim dijelom muslimanska. Neke su župe obustavile većinu svojih aktivnosti, a vjernici moraju putovati na velike udaljenosti kako bi dobili sakramente.

Srećom, mnogi imaju priliku pratiti Sv. Misu i molitve na kršćanskim radio postajama koje su u ovakvim situacijama ključne. Mnogi sjemeništarci iz biskupije Tenkodogoa nisu mogli otići kući svojim obiteljima tijekom ljetnih praznika zbog užasne sigurnosne situacije u cijeloj zemlji.

Usprkos tome, kršćani u Burkini Faso jačaju svoju vjeru. „Neki moji župljani provode noći moleći za mir. Ova bolna situacija ojačala je vjeru kršćana u cijeloj zemlji. Neki su čak otišli tako daleko da su bili mučenički ubijeni, radije umirući nego se odričući svoje vjere”, rekao je vlč. Honoré.

Zapravo, svećenik vjeruje da će njegova zemlja biti spašena vjerom. „Vjera i molitva su ono što će nas spasiti, a ne oružje. Ono što proživljavamo je izvan naše moći, jer su ovi napadi đavolske prirode i stoga nam samo Bog može pomoći”.

Podsjetio je da su 2018. svi biskupi u zemlji, u pratnji milijun vjernika, hodočastili u marijansko svetište Yagma, da posvete Burkinu Faso Bezgrješnom Srcu Marijinu. „Sljedeće godine (2019.), gotovo da nije bilo napada u zemlji”, kaže svećenik. Znajući o čemu se radi, svećenik gorljivo moli sve ljude dobre volje da mole za mir u Burkini Faso, po zagovoru Blažene Djevice.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...