Srijeda, 24. travnja 2024.

U najmanje tisuću australskih škola sada se nudi eksperimentalna hrana s insektima

Najmanje tisuću australskih škola sada školarcima nudi čips s dodatkom bjelančevina insekata, što je hrana koju Svjetski ekonomski forum i neki ekolozi guraju kao „održiv“ izbor prehrane.

Tvrtka Circle Harvest počela je ove godine prodavati svoj čips od kukuruza u školama diljem Australije i očekuje da će nekonvencionalnu grickalicu kupiti šest tisuća škola do sredine 2023.

Iako nije predstavljena kao takva, nova ponuda školske hrane ostaje eksperimentalna, budući da su izravni učinci konzumiranja insekata na zdravlje ljudi jedva proučeni. Znanstvene studije u nekoliko su časopisa 2021. nazvale jestive insekte nedovoljno proučenim izvorom hrane.

Potencijalnu zabrinutost za zdravlje izaziva činjenica da znanstvenici trenutno istražuju hipotezu da hitin, koji čini egzoskelet insekata i rakova, uzrokuje upale i alergije. Proteinski prah i brašno obično se proizvode mljevenjem cijelih insekata. Tvrtka Circle Harvest upozorila je da oni koji su alergični na školjke „mogu imati sličnu reakciju kada jedu jestive insekte“.

Druge zdravstvene brige u vezi s konzumacijom insekata pokrenula je studija koja je pronašla parazite u osamdeset jedan posto ispitanih farmi insekata. U trideset posto tih slučajeva paraziti su „bili potencijalno patogeni za ljude“. Studija je jestive insekte nazvala „podcijenjenim rezervoarom ljudskih i životinjskih parazita“.

Korištenje insekata navodno je preporučeno u istraživanju kao zamjena konzumaciji crvenog mesa na kojem se temelji klimatski akcijski plan zastupnice Zali Steggall, čiji je cilj neto nulta emisija ugljika do 2050. Australska vlada trenutačno namjerava smanjiti emisije stakleničkih plinova „za 43 posto ispod razine iz 2005.” do 2030. ako sve bude prema planovima.

Osnivačica tvrtke Circle Harvesta Skye Blackburn rekla je da je konzumacija insekata „bolja za planet“ i vjeruje da prihvaćanje te vrste prehrane raste. Pokreti (organizacije) za normalizaciju konzumacije cvrčaka i drugih insekata na globalnoj razini pojačani su posljednjih godina u ime „održivijih“ navika konzumacije.

U nedavnom videu Business Insidera reklamira se da cvrčci sadrže „više proteina nego govedina, bez ikakve štete za okoliš“. Ne treba zaboraviti i da je Klaus Schwab na Svjetskom ekonomskom forumu ustvrdio kako „insektima moramo dati ulogu koju zaslužuju u našim prehrambenim navikama“.

Osnivač Microsofta Bill Gates, koji se smatra najvećim privatnim vlasnikom poljoprivrednih zemljišta u Sjedinjenim Državama, uložio je 2019. sto tisuća dolara u start-up kompaniju za uzgoj insekata, prema Svjetskom ekonomskom formu, čiji pripadnici smatraju da kukci imaju „svrhu nahraniti svijet”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...