Nedjelja, 05. svibnja 2024.

Vatikan poziva protestantske i pravoslavne teologe na raspravu o Petrovom primatu u baziliku svetog Petra

Kardinal Gianfranco Ravasi, umirovljeni predsjednik Papinskog vijeća za kulturu, najavio je 20. listopada da će se dijalog o Petrinskom primatu održati u bazilici 22. studenog s temom „Na toj stijeni izgradit ću Crkvu svoju“.

Teološka rasprava dio je nove serije predavanja o apostolu Petru u povijesti, umjetnosti i kulturi koja će se održati u bazilici od 25. listopada 2022. do ožujka 2023.prema najavljenom programu. Rimokatolička Crkva drži da je Isus svetom Petru dao posebno mjesto ili prvenstvo među apostolima, pozivajući se na ulomak iz Evanđelja po Mateju (16, 18–19).

Primat rimskog biskupa, kao Petrovog nasljednika, jedno je od glavnih pitanja neslaganja koje pravoslavne kršćane udaljava od Katoličke Crkve. Prošle godine papa Franjo je rekao pravoslavnim teolozima da je njegovo „uvjerenje da se u Sinodalnoj Crkvi može razjasniti uloga Petrovog primata”.

Na konferenciji za novinare u Vatikanu mons. Ravasi istaknuo je da nova serija predavanja nije samo za vjernike koji žele bolje upoznati svoju vjeru, već ima za cilj doprijeti i do onih koji nisu katolici.

Kardinal je rekao da je Gian Lorenzo Bernini, glavni arhitekt Bazilike svetog Petra, zamislio kolonadu bazilike kao „dvije ruke koje bi mogle zagrliti ne samo katolike iz cijelog svijeta, već i one koji su heretici ili pripadnici drugih vjera”.

Mons. Ravasi je osnovao zakladu „Courtyard of the Gentiles“ unutar vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje kako bi promicao dijalog između vjernika i nevjernika kroz događaje, rasprave i istraživanja. Nadalje, mons. Ravasi bit će jedan od govornika na prvom predavanju u bazilici 25. listopada na temu života i mučeništva svetog Petra.

Vatikan nije objavio imena teologa koji će u studenome govoriti o Petrovom primatu u bazilici čiji su temelji izgrađeni na grobu svetog Petra. Dva predavanja zakazana za 2023. usredotočit će se na više „kulturnu dimenziju“ apostola Petra, rekao je mons. Ravasi. Predavanje 17. siječnja analizirat će lik svetog Petra u povijesti i kulturi, a 7. ožujka događaj pod nazivom „Quo vadis” promotrit će kako je sv. Petar prikazan u umjetnosti, književnosti, glazbi i filmu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...