Četvrtak, 25. travnja 2024.

Bijela kuća neslužbeno potiče Ukrajinu da bude otvorena za pregovore s Rusijom

Američki mediji javljaju da administracija Joea Bidena potiče Ukrajinu da bude otvorena za mirovne pregovore. Bijela kuća navodno bi trebala neslužbeno sugerirati da je Volodimir Zelenski voljan započeti mirovne pregovore s Vladimirom Putinom i da ne zahtijeva smjenu ruskog čelnika s vlasti.

O neslužbenim poticajima za početak pregovora Kijeva i Moskve prvi je izvijestio Washington Post. Informaciju je preuzela i agencija Reuters, a njihova poruka je nedvosmislena. Bijela kuća odlučna je pokrenuti mirovne pregovore i okončati rat između Ukrajine i Ruske Federacije.

Međutim, mediji naglašavaju da sugestije američkih dužnosnika nemaju za cilj prisiliti Ukrajinu na pregovore pod svaku cijenu. Međutim, oni to čine kao pokušaj da Kijev zadrži u potporu drugih zemalja čiji su glasači oprezni u pogledu mogućnosti podržavanja rata koji bi mogao trajati godinama.

Prema The Washington Postu, razgovori ilustriraju komplicirano stajalište administracije Joea Bidena o Ukrajini. Američki dužnosnici javno su izjavili da podržavaju Kijev velikim iznosima „koliko god bude potrebno“, ali se i nadaju da će riješiti osmomjesečni sukob koji je nanio veliku štetu svjetskom gospodarstvu i izazvao strahove od nuklearnog rata.

Američki dužnosnici dijele ocjenu svojih ukrajinskih partnera da Putin još ne shvaća ozbiljno pregovore, ali su priznali da je dekret koji je predsjednik Volodymyr Zelensky potpisao početkom listopada o nemogućnosti pregovora s Putinom izazvao zabrinutost u dijelovima Europe, Afrike i Latinske Amerike. Tu se posljedice rata u obliku poskupljenja hrane i energije najjače osjećaju, navodi The Washington Post.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će potpora Washingtona Ukrajini ostati „postojana i neumoljiva“ nakon izbora za Kongres sljedeći utorak.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...