Subota, 20. travnja 2024.

Biskup Schneider o tradicionalnoj misi: „Tisućljetno blago ne može se uništiti jer je djelo Duha Svetoga“

Biskup Athanasius Schneider iz Kazahstana potiče biskupe, svećenike i vjernike da ostanu privrženi i vjerni drevnoj liturgiji, odnosno tridentskoj misi. Hijerarhija je rekla da je ovaj oblik „blago cijele Crkve“.

Hijerarhija je istaknula kako je tradicionalna sveta misa neprocjenjiv dar za Crkvu te se mora pronaći način da se to blago sačuva i prenese budućim naraštajima. Naglasio je da to treba činiti iz ljubavi prema Svetoj Majci Crkvi, ali i iz ljubavi prema časti Svete Stolice.

„Bio je to pokušaj da se djelomično uništi liturgijska tradicija. Nijedan papa 2000 godina ili bilo koji koncil nije se usudio reformirati dokazani, prastari časni obred; nitko se ne bi usudio to učiniti s nečim što se pokazalo tako časnim i plodonosnim“, kaže pomoćni biskup Astane u Kazahstanu. Nije izričito spomenuto u Nacionalnom katoličkom registru, ali se može posumnjati da se ova izjava odnosi na trenutnu situaciju nakon uvođenja motu proprio Traditionis Custodes.

„Iz tih razloga biskupi, svećenici i vjernici moraju ostati vjerni ovom velikom blagu Crkve“, istaknuo je biskup Schneider. Ako to ne čine i surađuju u provedbi ovih restriktivnih mjera, čine „duhovnu štetu Crkvi, jer bi gubitak takvog blaga koje su svetci posvećivali tolike godine bila očita šteta duhovnom dobru Crkvu i za duše“, rekao je biskup iz Kazahstana.

Biskup smatra da bi vjernici trebali pritisnuti svoje biskupe i Svetu Stolicu da standardiziraju lekcionar i liturgijski kalendar. Kao razlog ističe da tradicionalna Misa i Novus Ordo Missae imaju različita liturgijska čitanja i kalendare.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...