Subota, 20. travnja 2024.

BOLESNO: Španjolska će usvojiti najradikalniji zakon za promjenu spola na svijetu?

Glavne španjolske organizacije stručnjaka za mentalno zdravlje objavile su oštro upozorenje u novinama El Mundo protiv nacrta zakona o promjeni spola koji se upravo treba usvojiti u španjolskom parlamentu. „Zakon za stvarnu i efektivnu jednakost transrodnih osoba i za jamstvo LGBTIQ+ prava” uvest će pravo na „rodno” samoodređenje u Španjolskoj u vrijeme kada druge zemlje ukidaju zakone utemeljene na rodnoj ideologiji.

Takozvani „trans zakon“ nacrt je zakona koji je napisala ministrica Irene Montero iz krajnje ljevičarske stranke Podemos, a budući zakon podržava socijalistički premijer Pedro Sánchez unatoč snažnom protivljenju unutar redova njegove vlastite stranke (PSOE), napose od feministica.

Bude li usvojen u španjolskom parlamentu, novi zakon omogućit će bilo kome starijem od šesnaest godina da promijeni svoj spol po želji i da bude tretiran kao da pripada suprotnom spolu, uključujući pristup zahodima ili svlačionicama, kao i sudjelovanje u športskim natjecanjima. Prema novom zakonu djeca od četrnaest do šesnaest godina trebat će pristanak roditelja, a ona od dvanaest do četrnaest godina morat će dobiti odobrenje suca za traženu „promjenu spola“.

Osim glavnih organizacija za mentalno zdravlje u zemlji, španjolski nacrt trans zakona oštro je kritiziralo Endokrinološko društvo, pa čak i Udruženje liječnika iz Madrida, koji već primjećuje da „postoji mnoštvo mladih ljudi s poremećajima koji traže čarobno rješenje u trans identitetu”.

Dio zabrinutosti udruga zdravstvenih djelatnika proizlazi iz činjenice da će, kada bude usvojen, novi zakon zabraniti stručnjacima za mentalno zdravlje da interveniraju u procesu „rodnog samoodređenja” maloljetnika, ostavljajući tinejdžerima isključivu mogućnost izbora žele li pokrenuti tretmane za promjenu spola, za što zdravstveni djelatnici kažu da je sablazan koja je počinjena „slijedeći ideološke, a ne znanstvene kriterije“, i koja „može donijeti mnogo boli i žaljenja poslije tretmana i operacija promjena spola“.

Zakon će Španjolsku učiniti desetom zemljom u Europi koja dopušta „rodno samoodređenje“, a ostale su Belgija, Danska, Island, Irska, Luksemburg, Malta, Norveška, Portugal i Švicarska. No osim Norveške, a uskoro i Španjolske, nijedna druga država ne dopušta maloljetnicima promjenu „spola” bez pristanka roditelja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...