Subota, 20. travnja 2024.

FAKT: Novinari mainstream medija nisu mjerodavni suci za utvrđivanje istine

 „Novinari predstavljaju problem jer misle da su jedini izvor legitimnih informacija, a to je velika laž”. Tu je rečenicu jučer na Twitter napisao Elon Musk i ona savršeno pokazuje stav mainstream novinara koji se smatraju mjerodavnim sucima za utvrđivanje istine.

Musk je već ranije govorio o tome da Twitter treba postati daleko najtočniji izvor informacija o svijetu koji nas okružuje, da je to zapravo misija društvenih mreža. Na što je Kyle Grantham odgovorio na Twitteru „a da bi to postao, dopustit će svakome tko uloži novac da predstavlja legitiman izvor informacija, umjesto da osigura da svi legitimni izvori vijesti budu potvrđeni…“.

Grantham se osvrnuo na novu politiku Twittera nazvanu Twitter Blue, koja omogućuje korisnicima da plate osam dolara mjesečno da budu verificirani i da imaju plavu kvačicu pored svog imena. Nevažno je sviđa li vam se Muskova nova politika, no ono što Musk iznosi u svom odgovoru ispravno je i izuzetno važno.

Čini se da Musk spada među sve veći broj ljudi koji su zasićeni lažima i očitim stranačkim stavovima mainstream medija. Mainstream novinari misle da posjeduju istinu jer pišu za novine s velikim imenima i tiražom poput New York Timesa ili Washington Posta. Prema mainstream medijima, je li nešto istinito ili pouzdano više ovisi o tome tko to govori, a ne o tome što je rečeno.

Čak i da „tip na internetu“ nema nikakve vjerodajnice, još uvijek može iznijeti čvrste argumente koji razotkrivaju često besmislene vladine politike koje se navodno temelje na „znanosti“. Da ponovimo, istinu ne određuje onaj tko je kaže, nego ono što je rečeno.

Ključan problem s mnogim mainstream medijima je taj što se ne predstavljaju kao ljevičari (ili bolje rečeno marksisti), iako to očito jesu. Ponekad ti novinari možda niti ne shvaćaju koliko su pristrani. Šire svoju ideologiju tvrdeći da rade za „objektivne“ i „nepristrane“ novinske kuće.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...