Petak, 19. travnja 2024.

Glasnogovornik američkog State Departmenta: Ukrajina zna da je pregovarački stol neophodan

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da Ukrajina zna da se kraj rata može postići samo za pregovaračkim stolom. Ovo je još jedna američka izjava o mogućem primirju.

„Želimo Ukrajinu koja je neovisna, suverena, prosperitetna, demokratska i sposobna se braniti. To je nešto čemu se dugoročno može težiti i što se može postići za pregovaračkim stolom. Predsjednik Zelenski i ukrajinska vlada to znaju”, rekao je Price. Time je odgovorio na pitanje PAP-a hoće li SAD podržati Ukrajinu, čak i ako Kijev ne bude spreman na kompromis. Glasnogovornik je istaknuo da, unatoč spremnosti Ukrajine, ne vidi nikakve radnje iza ruskih izjava o spremnosti na razgovor.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da će „vidjeti hoće li Ukrajina biti spremna na kompromis s Rusijom“ nakon oslobađanja Hersona, dok je vrhovni američki general Mark Milley rekao da bi povlačenje moglo ponuditi „diplomatske mogućnosti“.

Price je izjavio da SAD u kontekstu pregovora ima mišljenje u skladu s Zelenskim, koji je rekao da je spreman na razgovore na temelju načela Povelje Ujedinjenih naroda, a to znači poštivanje teritorijalne cjelovitosti i poštivanje ukrajinskog naroda. Najavio je i da će Amerika podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno, kako slanjem vojne opreme, tako i pružanjem gospodarske i humanitarne pomoći.

Ranije u četvrtak, američka administracija najavila je još jedan paket vojne pomoći od 400 milijuna dolara za Ukrajinu, uključujući Protuzračne rakete Hawk, četiri mobilna PZO sustava Avenger s raketama Stinger, 21,5 tisuća. topničkog streljiva, uključujući 500 preciznih streljiva, i 100 vozila Humvee.

Američki predsjednik Joe Biden priznao je u srijedu da je odbio Ukrajinu opskrbiti raketama dugog dometa jer ne želi da Ukrajina napada ciljeve u Rusiji. Također je rekao da je također odbio poslati američke zrakoplove kako bi izbjegao Treći svjetski rat.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...