Petak, 19. travnja 2024.

INVAZIJA NA PRIVATNOST: Nizozemska vlada traži mogućnost još većega nadzora građana!

Pod krinkom suzbijanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma, nizozemska lijevo-liberalna vlada nastoji usvojiti zakon koji bi prisilio banke da prate sve transakcije veće od sto eura. Kritičari su, međutim, osudili zakon kao dalekosežnu invaziju na privatnost građana, a neki su sugerirali da je to pripremni korak za implementaciju digitalne valute središnje banke.

Prijedlog zakona napravila je ministrica financija Sigrid Kaag, koja služi kao supredsjedateljica organizacije Global Action koju je utemeljio Svjetski gospodarski forum (WEF). Prijedlog je podnesen parlamentu 21. listopada i navodi da bi banke mogle biti obvezne nadzirati gotovo sve bankarske aktivnosti nizozemskih vlasnika računa u centraliziranoj bazi podataka, izvještava belgijsko izdanje financijskih vijesti Business AM. Prema predloženom zakonu, samo su transakcije ispod sto eura koje građani obveze izuzete od praćenja sustava.

Predloženo praćenje ide predaleko, jer će svaku transakciju bankarskih klijenata uskoro prikupljati vlada i pratiti građana uz pomoć algoritama. To predstavlja rizik za privatnost građana jer će vlada vidjeti trošite li novce za pomoć političkoj stranki, vjerskoj instituciji ili plaćate psihologa.

Zaklada Privacy First Foundation, neovisna zaklada čiji je cilj očuvanje i promicanje privatnosti, koju smatraju „univerzalnim ljudskim pravom i temeljem slobodne demokracije“, upozorila je da bi se zakon, ako se usvoji, mogao koristiti kao bankarski zatvor za Nizozemsku. Zaklada je pozvala građane da zakonodavce pozovu na odgovornost za donošenje zakona koji bi mogli predstavljati kršenje temeljnih prava.

Državno vijeće, glavno savjetodavno tijelo nizozemske vlade, također je izdalo javnu izjavu u kojoj izražava svoje neslaganje s predloženim zakonom. Iako se tijelo slaže da se protiv pranja novca i financiranja terorizma mora boriti, ipak se protivi planiranim sredstvima za to.

Vijest dolazi nakon što je kraljica Máxima pozvala na stvaranje digitalne valute središnje banke (CBDC), braneći prošlog mjeseca CBDC kao instrumente „uključivosti“ za vrijeme sastanku u sjedištu Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...