Subota, 27. travnja 2024.

JE LI MOGUĆE? Nadbiskup Paglia kaže da će papa Franjo ili njegov nasljednik proturječiti zabrani kontracepcije

Predsjednik Papinske akademije za život, nadbiskup Vicenzo Paglia, izjavio je da „vjeruje da će doći dan“ kada će papa Franjo ili njegov nasljednik izdati „encikliku“ ukidajući crkvenu zabranu kontracepcije.

Mons. Paglia je to komentirao u podužem intervjuu s Christopherom Lambom iz The Tableta, koji je u sažetku članka rekao da „istraživanja diljem svijeta pokazuju da većina katolika ne prihvaća da je uporaba kontracepcijskih sredstava moralno pogrješna“.

Ranije ove godine pojačala su se nagađanja da bi papa Franjo mogao izdati encikliku kojom bi ukinuo zabranu kontracepcije u Katoličkoj Crkvi. Početkom srpnja u La Civilta Cattolica je u jednom članku bila sažeta i promovirala novu knjigu Papinske akademije za život koja predlaže i kontracepciju i umjetnu oplodnju kao nešto moralno prihvatljivo za katolike!

Članak, koji sažima krivovjernu knjigu Papinske akademije za život, završio je revolucionarnim odlomkom: „Legitimno je pitati se hoće li nam papa Franjo dati novu encikliku ili apostolsku pobudnicu o bioetici koja bi se mogla nazvati Gaudium vitae“.

Časopis America koji vode isusovci naknadno je teoretizirao da bi takav dokument „potaknuo široko promišljanje o etici ljudskog života koje bi moglo dovesti do novog i konačnog dokumenta papinog učenja o pitanjima kao što su kontracepcija, potpomognuta oplodnja i palijativna skrb”.

U svjetlu toga, zajedno sa sve zbunjujućim pro-abortivnim javnim porukama Papinske akademije za život, novinar Lamb je pitao mons. Pagliu o mogućnosti nove enciklike koja bi na neki način promovirala kontracepciju.

„Očito bi ovo pitanje trebalo postaviti Svetom Ocu, više nego meni”, odgovorio je mons. Paglia. „Vjerujem da će doći dan kada će papa Franjo ili sljedeći papa to učiniti. Ali što da kažem? Svakako, moramo to riješiti”.

Idući dalje, mons. Paglia je osudio ono što je opisao kao usredotočenost na protivljenje kontracepciji, rekavši da smo se – s obzirom na sadržaj Humanae Vitae – „zaustavili samo na, možda, jednom malom aspektu, onom o kontracepciji. Postoji pitanje odgovornog roditeljstva koje Pavao VI. postavlja“.

Mons. Paglia zapravo predviđa da će buduća enciklika o kontracepciji biti u skladu s Tradicijom. A mi se možemo zapitati kakve je to onda reforma u Crkvi i poštuje li se time nauk Crkve od njezinog postanka?

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...