Petak, 19. travnja 2024.

JE LI SINODALNI PUT PROMIJENIO CRKVU? To tvrdi predsjednik Njemačke biskupske konferencije

 „Sinodalni proces već je promijenio Crkvu“, rekao je u četvrtak čelnik Njemačke katoličke biskupske konferencije. U izjavi od 27. listopada, biskup Georg Bätzing pozdravio je objavljivanje novoga vatikanskog dokumenta u vezi faze pripreme Sinode o sinodalnosti.

Mons. Bätzing rekao je sljedeće: „Nakon samo godinu dana, ovaj Sinodalni proces stvorio je dinamiku koja je dovela do novog shvaćanja dostojanstva svih krštenika, do šire suodgovornosti vjernika za poslanje Crkve i do jasnijeg sagledavanje izazova s kojima se suočavamo u svjetskoj Crkvi. Dakle, Sinodalni proces već je promijenio Crkvu”.

Mons. Bätzing potpredsjednik je kontroverznog njemačkog Sinodalnog puta, koji predstavlja višegodišnje okupljanje biskupa i laika koji raspravljaju o četiri glavne teme: položaju Crkve, svećeništvu, ulozi žene u Crkvi i seksualnosti. Na burnom sastanku u rujnu, sudionici Sinodalnog puta odobrili su tekstove koji pozivaju na promjene crkvenog nauka o spolnom moralu te su podržali stvaranje stalnog „Sinodalnog vijeća” koje će nadzirati lokalnu Crkvu.

U svojoj izjavi od četvrtka, Bätzing je rekao da novi vatikanski tekst „jasno daje do znanja da Sinodalni put Crkve u Njemačkoj treba shvatiti kao dio sinodalne dinamike koja je zahvatila cijelu Crkvu. Izglasani dokument njemačkog Sinodalnog puta stoga se može čitati i kao poticaj Crkvi u Njemačkoj da traži dijalog s drugim partikularnim Crkvama još snažnije nego prije, osobito u pogledu sinodalnosti. To je poziv da slušamo jedni druge na svjetskom sinodalnom putu i da zajedno koračamo idućom etapom”.

Ranije ovog mjeseca, mons. Bätzing pozdravio je papinu odluku da produži globalni proces za godinu dana. Njemački biskupi pripremaju se za ad limina posjet Rimu u studenome. Bit će to njihov prvi zajednički posjet Vatikanu nakon sedam godina, uključuje susret s papom Franjom i prefektima vatikanskih Dikasterija.

Jedan dio dužnosnika Njemačke biskupske konferencije posjetio je Rim ranije ovog mjeseca kako bi pripremili sastanke za vrijeme posjeta. Generalno tajništvo Biskupske sinode podijelilo je fotografiju s njemačkih velikodostojnicima, poručivši da su se sastali u „ozračju velike srdačnosti”.

Kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode, ranije je ove godine u intervjuu za časopis koji promiče Sinodalni put rekao kako ima „povjerenja u Katoličku crkvu u Njemačkoj, u biskupe, vjerujući da znaju što rade”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...