Petak, 29. ožujka 2024.

Kina je prekršila dogovor s Vatikanom o imenovanju biskupa. Što će se sada dogoditi?

Kineske vlasti prekršile su privremeni sporazum o imenovanju biskupa. U priopćenju objavljenom 26. studenog, Sveta Stolica je „s iznenađenjem i žaljenjem primijetila“ da je kineska vlast postavila biskupa Johna Penga Weizhaoa za pomoćnog biskupa Jiangxija, bez prethodnih konzultacija i dogovora.

Tim je potezom Kina zapravo ujedinila u jednu biskupiju pet manjih biskupija koje su tradicionalno povezane s Metropolijom u Nanchangu, glavnom gradu pokrajine Jiangxi. Vatikansko priopćenje nastavilo je primjećivati da se imenovanje mons. Penga za biskupa u Nanchangu „nije dogodilo u skladu s duhom dijaloga… i onoga što je navedeno u Privremenom sporazumu o imenovanju biskupa iz rujna 2018.“.

Sveta Stolica je isto tako izrazila zabrinutost zbog izvješća da je imenovanju prethodio „dugotrajan i težak pritisak lokalnih vlasti“. U nadi da se „slične epizode ne će ponoviti“, Sveta Stolica je čekala „prikladno priopćenje o tom pitanju“, jer je ponovno potvrdila svoju „punu spremnost za nastavak dijaloga“.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova još nije objavilo odgovor. U teoriji, dogovor dopušta Rimu da izabire biskupe u Kini, što je od tada Sveta Stolica uspjela učiniti samo u šest slučajeva. Otkako je sporazum obznanjen javnosti, neki su katolici bili glasni u osuđivanju sporazuma. Većina analitičara smatra da se sporazum u najboljem slučaju može opisati kao neučinkovit.

Kao što je AsiaNews izvijestio prije dvije godine, nakon sporazuma iz 2018., podzemna Crkva u Yujiangu našla se pod velikim pritiskom da se pridruži službenoj Crkvi. Čini se da je mons. Peng samo jedan od mnogih koji je konačno popustio. Prema Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi, koju kontrolira Komunistička partija, pomoćni biskup prisegnuo je da će vjerno propovijedati evanđelje, voditi klerike i vjernike biskupije Jiangxi, pridržavati se nacionalnog Ustava, čuvati jedinstvo domovine i društvenu slogu, ljubiti domovinu i vjeru, držati se načela samostalnosti i samoupravljanja Crkve, aktivno usmjeravati katoličanstvo na prilagodbu socijalističkom društvu, te doprinijeti ostvarenju sna o velikom pomlađivanju kineske nacije.

Ceremonija ustoličenja biskupa Johna Penga Weizhaoa održana je gotovo mjesec dana nakon što je Vatikan obnovio svoj dogovor s Pekingom o imenovanju katoličkih biskupa na dodatne dvije godine. Točni uvjetni dogovora o imenovanju biskupa iz 2018., koji su potpisali Vatikan i Komunistička partije Kine nikada nisu objavljeni javnosti.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...