Subota, 20. travnja 2024.

Kršćanska zastava konačno se zavijorila Bostonom!

Grad Boston pristao je platiti dva milijun dolara pravnih i drugih troškova koji proizlaze iz slučaja u kojem je jednoj grupi uskraćeno dopuštenje da istaknu kršćansku zastavu na gradskoj vijećnici.

Lokalna građanska skupina pod nazivom Camp Constitution, koja promiče „razumijevanje našeg judeo-kršćanskog moralnog naslijeđa”, zatražila je da se 2017. zavijori njihova zastava nad gradskom vijećnicom. Grad Boston odbio je zahtjev, na temelju objašnjenja da bi dopuštanje da se vijori zastava činilo odobravanje određene religije. Na zastavi građanske udruge Camp Constitution nalazi se križ.

Grupa i njezin suosnivač Hal Shurtleff tvrdili su da je povrijeđeno njihovo pravo na slobodu govora prema Prvom amandmanu i da su bili nepravedno diskriminirani jer je drugim grupama bilo dopušteno da ističu zastave svojih udruženja.

Zanimljivo je istaknuti kako je u razdoblju od dvanaest godina grad Boston dopustio drugim grupama da istaknu svoje zastave na gradskoj vijećnici u najmanje 284 navrata. Te su zastave uključivale tursku zastavu (koja prikazuje islamsku zvijezdu i polumjesec) i portugalsku zastavu (koja uključuje štitove raspoređene u obliku križa). Ostale zastave uključivale su zastavu duginih boja gay pridea, ružičastu i plavu zastavu transrodnih osoba te zastave nekoliko stranih zemalja.

U svibnju je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno presudio da je grad prekršio Prvi amandman kad je odbio dopustiti građanskoj udruzi Camp Constitutionu da zavijori svoju zastavu nad gradskom vijećnicom. Dva su niža suda stala na stranu grada prije nego što je slučaj stigao do Vrhovnog suda.

Zastava – koja je bijela, s crvenim križem na plavoj pozadini u gornjem lijevom kutu – konačno se 3. kolovoza zavijorila na nekoliko sati ispred gradske vijećnice. Grad je od tada donio uredbu koja pojašnjava pravila za podizanje zastave. Nadamo se da će se jednako dogoditi i sa zastavom Hoda za život koje je ove godine zabranila stranka Možemo zbog „neprimjerenosti“ i „netolerantnosti“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...