Petak, 19. travnja 2024.

Nizozemski kardinal poručuje da Crkva treba papinsku encikliku koja osuđuje rodnu ideologiju

Nizozemski kardinal Wim Eijk otkrio je novinarima da je tražio od pape Franje da izda encikliku kojom osuđuje rodnu teoriju, nakon što je prethodnih godina pozivao na izradu takvog dokumenta. Nizozemske katoličke novine Katholiek Nieuwsblad izvijestile su da je mons. Eijk dao komentar na nedavno razdoblje dok je bio u Rimu za vrijeme ad limina posjeta nizozemskih katoličkih biskupa.

„Pitao sam papu ne bi li bilo dobro da izda encikliku o rodnoj teoriji”, rekao je mons. Eijk novinarima. „Rodna teorija se forsira u svim organizacija, a ipak mi kao Crkva nismo toliko govorili o tome”, dodao je mons. Eijk, koji od 2007. služi kao nadbiskup Utrechta.

Iako njegov zahtjev naizgled nije upućen izravno papi Franji, mons. Eijk je izjavio da je podnio službeni zahtjev američkom kardinalu Kevinu Farfellu, prefektu Dikasterija za laike, obitelj i život. Mons. Eijk je ranije iznio slična upozorenja o rodnoj ideologiji. Prije šest godina je izjavio da bi se enciklika „mogla činiti potrebnom” u borbi protiv širenja rodne ideologije.

„Ako se rodna ideologija ubrzano širi u zapadnom svijetu, onda moramo upozoriti ljude”, rekao je mons. Eijk. Dodao je da katolici prihvaćaju radikalnu ideologiju „na vrlo lak način, čak i roditelji, jer ništa drugo ne čuju”. „Sa stajališta moralne teologije, sasvim je jasno da nam nije dopušteno promijeniti spol na ovaj način”, rekao je kardinal.

Mons. Eijk je to ponovio 2019. na pro-life konferenciji u Rimu, rekavši da je razotkrivanje pogrješaka rodne teorije „od najveće važnosti, jer tu na kocki nije samo spolni moral, nego i navještaj kršćanske vjere“. Nakon što je prethodno okrivio Amoris Laetitiu za razbijanje Crkve, mons. Eijk je izjavio da bi papa Franjo mogao biti dio „posljednjeg suđenja“ Crkvi prije drugog Kristova dolaska.

Proteklih tjedana mons. Eijk – član Papinske akademije za život – osudio je belgijske katoličke biskupe zbog objave obreda blagoslova za istospolne parove, rekavši da „nije moralno dopušteno blagoslivljati homoseksualnu vezu”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...