Petak, 12. travnja 2024.

OMOGUĆUJE PARTIJSKU KONTROLU: Zašto je produžen kinesko-vatikanski sporazum?

Kinesko-vatikanski sporazum omogućio je komunističkim vlastima da kontroliraju Katoličku Crkvu u Kini. Zasigurno ovo nije ishod koji je poželjan za Svetu Stolicu. Napose je razočaranje kod sporazuma vidljivo oko imenovanja biskupa. Prije potpisivanja sporazuma, a kako bi osigurao apostolsko nasljedstvo, papa Franjo priznao je čak sedam nezakonito zaređenih biskupa. (Osmi je umro.)

Međutim, tempo imenovanja novih biskupa je razočaravajuće spor. Tijekom protekle četiri godine Komunistička partija Kine imenovala je samo šest biskupa koje je potvrdio papa Franjo. To je u prosjeku samo jedan ili dva biskupa godišnje.

Imajmo na umu da od sto četiri biskupije u Kini najmanje trideset šest nema biskupa. Većinu ostalih predvode biskupi koji se približavaju, ako već nisu, dobi za umirovljenje. Prihvaćanje jednog ili dva biskupa koje je imenovala Komunistička partija Kine ne će biti dovoljno da bi se riješili problemi koji su sve veći za Katoličku Crkvu u Kini.

Ako je kriterij po kojem bismo trebali ocjenjivati uspjeh kinesko-vatikanskog sporazuma imenovanje novih dobrih pastira koji će voditi vjernike, onda je to danas bio neuspjeh. Jer svi znamo gdje je primarna lojalnost novih biskupa i da ih Komunistička partija Kine koristi za polagano odrubljivanje glave Katoličkoj Crkvi u Kini.

Jako je zanimljiva nedavna reakcija pape Franje na rad vatikansko-kineske komisije oko novog dogovora. „Bilateralna vatikansko – kineska komisija“, rekao je u rujnu, „polako napreduje, jer kineski tempo donošenja odluke je spor, oni imaju cijelu vječnost da idu naprijed; oni su ljudi beskrajnog strpljenja“.

Naravno, Vatikan ne pregovara s kineskim narodom, već s Komunističkom partijom Kine, čiji je vođa, Xi Jinping, brutalni diktator krojen od istog materijala kao Mao Zedong, Adolf Hitler i Josif Staljin. A Xi nije čovjek „beskrajnog strpljenja“, pogotovo kada je religija u pitanju.

Zapravo, kao što je jasno rekao u govoru o religiji prošlog prosinca, Xi Jiping namjerava dovesti svaku religiju u Kini – katoličku, kršćansku, muslimansku, taoističku i budističku – pod izravnu kontrolu Komunističke partije Kine, i natjerati svaku religijsku zajednicu da služe njezinim ciljevima. Svaka religija koja ne uči svoje članove da vole Partiju i socijalizam je „nazadna“ religija koja se bavi „ilegalnim vjerskim aktivnostima“, rekao je Xi Jiping, i bit će iskorijenjena. Religije bi trebale provoditi svoje aktivnosti samo u odobrenim vjerskim objektima i ne smiju se miješati u društveni život ili obrazovanje mladih.

Nije potrebno spominjati da Xi Jinping namjerava uništiti podzemnu crkvu, a u tu svrhu koristi kinesko-vatikanski sporazum. U međuvremenu, koristit će Katoličko patriotsko udruženje za promicanje političkih ciljeva i ideologije Komunističke partije Kine. Kinesko-vatikanski sporazum, umjesto da dovede do novog rađanja vjerskih sloboda umjesto toga dovodi do toga da Komunistička partije Kine koristi katolike u Kini za svoje vlastite ciljeve.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...