Subota, 20. travnja 2024.

PROGONI: Samo zato što ste kršćanin dovoljno je da vas uhite u Iranu

Šokantno novo izvješće britanske vlade govori o tome da se nasilni progon kršćanske manjine nastavlja nesmanjenim intenzitetom u Islamskoj Republici Iran.

„Samo zato što ste kršćanin dovoljno je da vas uhite“ u većinski muslimanskoj zemlji, navodi se u studiji koju je financirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva o kršćanima u Iranu. U izvješću se navodi da su se „mnoga uhićenja navodno dogodila tijekom policijskih racija na vjerskim okupljanjima“ te da „kršćani, osobito evangelici i katolici, i dalje doživljavaju nerazmjerne razine uhićenja i pritvaranja“.

Krajem prošlog mjeseca, objavljena je studija koja detaljno opisuje teška zlostavljanja iranskih kršćana, koji 2022. čine između pola milijuna i osamsto tisuća stanovnika od procijenjene ukupne populacije od 86,7 milijuna. Broj iranskih kršćana mogao bi biti preko milijun, na temelju drugih procjena, istaknuto je u studiji.

Prema izvješću, 99,6% iranskog stanovništva izjašnjavaju se kao muslimani, a Iran klasificira šijitski islam kao svoju državnu religiju.

Nadalje, izjava američkog Državnog tajništva potvrđuje progon kršćana. „Od 1999. Sjedinjene Američke Države svake godine proglašavaju Iran zemljom od posebne zabrinutosti zbog toleriranja posebno teških kršenja vjerskih sloboda“.

Međutim, kritičari Bidenove administracije tvrde da Bijela kuća daje prioritet nuklearnom sporazumu s Islamskom Republikom, a ne ljudskim pravima, te da će to obogatiti totalitarni režim u Teheranu. Prema stručnjaku za Iran, Saeedu Ghasseminejadu, „novi nuklearni sporazum omogućio bi Teheranu pristup do 275 milijardi dolara financijskih beneficija tijekom prve godine sporazuma i do bilijun dolara do 2030.“.

Kritičari Islamske Republike Iran kažu da će novac za ublažavanje sankcija ojačati domaći i strani represivni aparat klerikalnog režima. I republikanska i demokratska administracija klasificirali su Islamsku Republiku Iran kao državu koja najviše sponzorira terorizam u svijetu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...