Četvrtak, 25. travnja 2024.

Španjolskim psiholozima prijete smrću zbog kritike rodne ideologije

U veljači ove godine dr. sc. José Errasti i dr. sc. Marino Pérez Álvarez objavili su knjigu pod naslovom Nobody is Born in the Wrong Body: The Success and Misery of Gender Identity. U knjizi se iznosi akademska kritika queer teorije i opovrgavaju aktualni transrodnih trendovi u medicini i psihologiji koji su rezultat negativnih produkata postmodernizma.

Odmah nakon izlaska knjige, Errasti i Álvarez počeli su primati uznemirujuće prijetnje od trans aktivista diljem Španjolske. Na konferenciji za knjigu održanoj na Sveučilištu Palma u travnju, protivnici konferencije napravili su fotografiju Errastija i Álvareza s mrtvačkim križevima preko očiju. Konferencija je na kraju otkazana zbog ogromnog broja prijetnji nasiljem.

Kasnije te iste večeri, više policijskih kombija moralo je zaštititi ulaz za predstavljanje knjige u Casa del Libro u Palma de Mallorci, ali je i taj događaj otkazan zbog rizika. Predstavljanje knjige u jednoj knjižnici u Barceloni  također je moralo biti otkazano nakon što je policija obavijestila Errastija i Álvareza da aktivisti namjeravaju zapaliti knjižnicu.

Novi val terora izbio je prošlog tjedna na Sveučilištu Complutense u Madridu (UCM), gdje su se oko zgrade Fakulteta političkih znanosti pojavili grafiti koji prijete nasiljem protiv „transfobnih profesora”. Na grafitima su ispisali da će spaliti profesore na lomači i postaviti bombe pod automobile profesora.

Dana 27. listopada, transaktivistička skupina preuzela je odgovornost za grafite , objavivši kratku izjavu na Twitteru da je akciju potaknulo otkriće da se Errastijeva i Álvarezova knjiga nalazila u knjižnici Sveučilišta. Pripadnici te organizacije su uzeli sve primjerke knjige od Errastija i Álvareza kako bi ih uništili.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...