Četvrtak, 28. ožujka 2024.

TEROR: Grčki nogometaš osuđen zbog „transfobnih“ objava na Facebooku

Prekršajni sud u Ateni osudio je umirovljenog grčkog nogometaša na deset mjeseci zatvora i novčanu kaznu od pet tisuća eura zbog : „transfobnih” objava na Facebooku iz 2017. Vasilis Tsiartas, koji je nekoć igrao za grčku nogometnu reprezentaciju, postao je meta pravnog postupka nakon tužbe koju je podnijela Marina Galanos, istaknuta grčka trans aktivistica.

Aktivistica Galanos je skrenula pažnju na objave na Facebooku koje je objavio Tsiartas nakon usvajanja prijedloga zakona koji reformira grčke zakone o rodnoj samoidentifikaciji. Nacrt zakona, koji je naposljetku 2017. usvojen, uklonio je liječničku privolu iz procesa promjene zakonskog spola i spustio minimalnu dob na petnaest godina. Prije toga, oni koji su željeli promijeniti spol na službenim dokumentima morali su se podvrgnuti operaciji promjene spola i opsežnom testiranju.

Kao odgovor na sadržaj prijedloga zakona Tsiartas, koji za sebe kaže da je konzervativac, oglasio se na Facebooku kako bi izrazio mišljenje. Prema You Weeklyju, Tsiartas je napisao: „Prve promjene spola trebala bi učiniti djeci onih koji su glasali za ovu sramotu. Da vidimo kako podržavaju stvar za koju su glasovali. P. S.: Ozakonite pedofiliju i dovršiti zločine”. Nekoliko sati kasnije Tsiartas je objavio: „Bog je stvorio Adama i Evu“.

Unatoč široko rasprostranjenoj kontroverzi oko prijedloga zakona, Tsiartas je bio na meti aktivista zbog svojih komentara, a bio je podvrgnut tužbi koju je podnijela Marina Galanos, koja je tada bila predsjednica Udruge za podršku transrodnim osobama.

Tsiartasova osuda za njegove izjave prva je prema grčkom „proturasističkom“ zakonu 927/1979 zbog „javnog poticanja na nasilje ili mržnju zbog rodnog identiteta“. Zakon 927/1979, iako je izglasan zbog rasne diskriminacije, izmijenjen je 2014. kako bi pokrio širok spektar zaštićenih karakteristika uključujući rasu, boju kože, vjeru, etničko podrijetlo, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i invaliditet.

Nakon presude protiv Vasilisa Tsiartasa u četvrtak, još jedan muškarac osuđen je za slične “transfobne“ izjave date na društvenim medijima kao rezultat tužbe koju je podnijela Marina Galanos. Neimenovana osoba osuđena je na sedam mjeseci zatvora, ali isto tako uvjetno.
Tsiartas je na Twitteru izjavio da planira uložiti žalbu na osuđujuću presudu i da će sljedeći tjedan objaviti dodatne pojedinosti o svom pravnom planu djelovanja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...