Subota, 27. travnja 2024.

TRPALA BI U ZATVORE: Histerična „woke“ ljevica ne može pojmiti da netko drugačije razmišlja

Tzv. Overtonov prozor od šezdesetih godina na ovamo toliko se pomaknuo u lijevo da mnoge ideje koje su do jučer bile ne samo normalne, nego su predstavljale zdrav razum, danas dobivaju konotaciju šovinističkih ili čak fašističkih.

Zapadno društvo ogrezlo je u teškoj dekadenciji koju prati obračun sa svim tradicionalnim vrijednostima. No nije na udaru samo tradicija, nego i zdrav razum. Tzv. kultura otkazivanja sve češće otkazuje sve ono što je još uvijek u korespondenciji sa zdravim razumom.

U obračunu s neistomišljenicima, tzv. fact-checkeri  uspostavljaju granice „pomišljivog mišljenja“ (N. Chomsky), a svaka kritika se nastoji u startu eliminirati.

Sve se ovo događa u vremenu kad se Zapad diči svim mogućim vrstama sloboda, no čini se da je sloboda govora – koja pripada prvoj generaciji ljudskih prava – nije na osobito visokoj cijeni.

Fact-checkeri sve češće provode posve otvorenu cenzuru „suspektnih mišljenja“, a to su ona koja pripadaju konzervativnim pa manjim dijelom i klasično-liberalnim krugovima.

Direktno nametanje cenzure potiče i stvaranje psihološkog ozračja samocenzure. Ljudi razvijaju refleks samocenzure i boje se izreći svoje mišljenje zbog mogućih napada „woke“ žandarmerije.

Nakon što je Elon Musk kupio Twitter na zadnje noge digla se „cjelokupna“ progresivna ljevica. Ljevičari strahuju od „povratka fašista na društvene mreže“. Dakako, fašisti su svi oni koji ne zastupaju stavove koji striktno pripadaju misaonom inkubatoru histerične „woke“ ljevice.

Ljevičari ne mogu uopće pojmiti da netko može imati drugačije mišljenje. Ako se takvi „heretici“ pojave treba ih promptno ekskomunicirati iz javnoga života, a danas-sutra i strpati u zatvor. Jasno je kako je kultura otkazivanja totalitarna ideologija koja ne trpi drugačije mišljenje.

Na žalost po lijeve jurišnike, slobodu izražavanja nije moguće zatrti.

„Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati“ (Lk 19,41)…

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...