Utorak, 19. ožujka 2024.

Većina građana Irana želi promjene!

Dok se prosvjedi protiv režima u Iranu nastavljaju, nova studija Instituta za globalne promjene Tonyja Blaira pokazala je da 84 posto Iranaca podržava promjenu režima. Studija je otkrila da iransko društvo želi sekularnost, a u studiji su obuhvatili oba spola, sve dobne skupine i ruralno-urbana područja.

Studiju su u utorak objavili Kasra Aarabi i Jemima Shelley, a u studiji uspoređuju ankete iz lipnja 2020. i veljače 2022. Otkrili su ogromnu podršku politici protiv nošenja hidžaba, koju podržava čak 70 posto muškaraca i 74 posto žena. Više od tri četvrtine ispitanika preferira sekularnu državu, za razliku od trenutnog teokratskog uređenja.

Studija je izašla u vremenu velikog napada na iranski režima nakon smrti Mahse Amini, koja je umrla prije dva mjeseca nakon što ju je u rujnu napala režimska policija za moral jer nije pravilno nosila hidžab.

Demonstracije su se proširile na sto četrdeset gradova i mjesta, namećući najveći izazov Islamskoj Republici od kada je ajatolah Homeini došao na vlast. Najmanje 326 prosvjednika, uključujući 43 djece i 25 žena, ubijeno je u nasilnom gušenju prosvjeda, navodi se u izvještaju Iran Human Rights. Neke nevladine organizacije tvrde da je više od petsto prosvjednika ubijeno.

Nevladina organizacija za ljudska prava, koja se nalazi izvan zemlje, rekla je da je privedeno 15,800 prosvjednika. Također je u izvještaju napomenula da je u sukobima prosvjednika i policije ubijeno 39 pripadnika policije. Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda održat će u četvrtak 24. studenog posebnu sjednicu na kojoj će se baviti „pogoršanjem stanja ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...