Subota, 20. travnja 2024.

Zašto više nitko ne izvještava o biskupu Alvarezu iz Nikaragve, koji je uhićen prije tri mjeseca?

Umirujuću vijest o sudbini biskupa Rolanda Alvareza dao je mons. Brenes, nadbiskup Manague, ove nedjelje, 13. studenog. Nadbiskup Manague rekao je da mons. Alvarez „smatra ovo važnim trenutkom svjedočenja vlastite vjere“ i napomenuo da se iz njegovog iskustva može puna toga naučiti.

Nadbiskupa Rolanda Alvareza, biskupa Matagalpe u Nikaragvi, uhitila je policija u njegovoj zemlji sredinom kolovoza oko tri sata ujutro, dok je već boravio u kućnom pritvoru s dvanaest svećenika i laika, a svi su bili spriječeni napustiti Ordinarijat. Odmah nakon uhićenja stavljen je u kućni pritvor. Vlada predsjednika Daniela Ortege optužuje biskupa Alvareza da nastoji „destabilizirati“ zemlju.

Odnosi između vlade Daniela Ortege i Vatikana ušli su u vrlo neizvjesnu situaciju jer je progon katolika došao do neviđenih razmjera. Katoličku crkvu vlasti smatraju glavnim osloncem političkih protivnika Orteginog režima, posebno od 2018. nakon krvavih odmazdi nad prosvjednicima koji su tražili ostavku i predsjednika i njegove supruge, potpredsjednice Rosario Murillo. A prosvjednici su tada utočište pronašli u crkvama.

Od tada katolici doživljavaju progone, a od ove godine događaju se izgoni svećenika i redovnica iz zemlje, kao i zatvaranje mnogih katoličkih radiopostaja (do sada ih je zatvoreno osam). Od kolovoza su vlasti počele zabranjivati i katoličke procesije.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...