Srijeda, 24. travnja 2024.

Litva osuđena na Europskom sudu za ljudska prava zbog protivljenja LGBTIQ+ ideologiji

Europski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je u ponedjeljak (23. siječnja) državu Litvu zbog kršenja “slobode izražavanja“. Litvanske državne institucije su jednu zbirku priča (knjigu za djecu) opisale kao štetnu za djecu i povukle iz prodaje, jer se u njoj pojavljuju LGBTIQ+ osobe.

Suci Europskog suda za ljudska prava smatraju da „ograničenje pristupa djeci LGBTIQ+ sadržaja nije imalo cilj koji bi se mogao smatrati opravdanim“, te napominju da su „mjere primijenjene na knjigu imale za cilj ograničiti pristup djeci sadržaja koji prikazuje istospolne odnose kao suštinski ekvivalentne heteroseksualnim odnosima”.

Slučaj je 2019. pred Europskim sudom za ljudska prava pokrenula Neringa Dangvyde Macate, litvanska književnica. Sukob između Litvanaca i “progresivnih“ aktivista je započeo 2013. kada je jedno sveučilište u Litvi izdalo knjigu (zbirku priča), uz financijski potporu Ministarstva kulture, u kojoj promovira LGBTIQ+ ideologiju.

Dvije od šest priča u knjizi odnose se na istospolne veze i brakove. Nakon brojnih pritužbi dobronamjernih građana upućenih Ministarstvu kulture i sveučilištu, u kojima ih optužuju za poticanje perverzija, sveučilište je odlučilo obustaviti distribuciju knjige i povući primjerke iz knjižara.

Suci Europskog suda za ljudska prava smatraju da zbirka priča potiče „poštovanje i prihvaćanje svih članova društva“, te su odbacili stajalište litvanske vlade da je knjiga štetna za djecu. U presudi stoji da država Litva mora platiti dvanaest tisuća eura za “moralnu štetu“ obitelji autora koji je preminuo u ožujku 2020.

Europski sud za ljudska prava je pravosudno tijelo odgovorno za pružanje pravičnog suđenja Europljanima u slučaju kršenja Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koju je ratificiralo četrdeset šest država članica Vijeća Europe.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...