Petak, 19. travnja 2024.

NAKON UBOJSTVA KRŠĆANSKIH UČENIKA: „Woke“ skupine u Americi otvoreno promiču nasilje kao način političkog djelovanja

Već godinama slušamo o velikim društvenim i kulturnim polarizacijama u Sjedinjenim Američkim Državama. U knjizi „Demon u demokraciji“ poljski filozof i političar Ryszard Legutko primjećuje da se šezdesetosmaška revolucija pokazala uspješnom jer je mnogo onoga o čemu su govorili revolucionari naišlo na razumijevanje širokih masa i utjecajnih krugova.

Uobičajeno je mišljenje da je studentski pokret 1968. doživio potpuni neuspjeh, no sam je Herbert Marcuse – ideolog šezdesetosmaša i član Frankfurtske škole koja je odigrala jednu od ključnih uloga u destrukciji Zapada – prvi naglasio da „nije bila riječ o porazu 1968., nego o pobjedi, dugoročnom trijumfu, jer su ideje iz 1968. duboko prožele društveni korpus, do samoga estabilshmenta“.

Cijeli Zapad, dodaje Legutko, već dulje vrijeme ima izrazite ljevičarske sklonosti. Do slična je skretanja došlo i u Sjedinjenim Američkim Državama, no zbog američke posebnosti tamo zbivanja idu složenijim tijekom, a ljevica stalno nailazi na ozbiljan protunapad. Zato u Americi već nekoliko desetljeća traje tzv. kulturni rat, još uvijek neodlučen, no lijeve su snage, prema mišljenju poljskog filozofa, uvjerljivo nadmoćne u odnosu na desne.

Donald Trump nedvojbeno predstavlja jedan od vrlo ključnih simbola američke polarizacije. Mišljenja o njemu rijetko su nijansirana. Ili ga se voli ili mrzi. Broj onih koji ga fanatično podupiru i dalje je vrlo velik, što mu daje poticaj za kandidaturu na predsjedničkim izborima iduće godine. Od svih republikanskih kandidata Trump i dalje ima najveće izglede na unutarstranačkim izborima. Bolje kotira i od guvernera Floride Rona DeSantisa koji bi ipak možebitno mogao dobiti više glasova na samim predsjedničkim izborima.

Kazneni postupak koji je pokrenut protiv Trumpa predstavlja vrlo očit pokušaj njegove političke eliminacije. Ovo je prvi put da se američko pravosuđe uključuje u političke i kulturološke ratove. To je opasni presedan koji društvo može gurnuti u još samo veće konflikte.

Nasilje probuđenih

Guranje genderističke ideologije posljednjih je godina snažno antagoniziralo američko društvo. Woke skupine vrlo agresivno nameću ovu ideologiju koja negira sve antropološke datosti i protivi se ne samo kršćanskim vrijednostima, nego i zdravu razumu. Pritom se orwellijanski („rat je mir“, „sloboda je ropstvo“, „neznanje je snaga“) radi inverzija jezika pa tako zalaganje za promjenu spola postaje borba za zaštitu prava djece iako se radi o uništavanju njihovih života. Vodi se otvoreni rat protiv djece, braka i obitelji.

U javnim debatama ljevičari i woke jurišnici sve svoje protivnike bez iznimke nazivaju fašistima, rasistima i apologetima tzv. patrijarhalnog društva. Bilo kakva ozbiljna rasprava s njima jednostavno nije moguća. Tijekom BLM prosvjeda 2020. lijeve i woke skupine pokazale su da su spremne na otvoreno nasilje za ostvarivanje svojih partikularnih ciljeva. Rušili su se spomenici američkim velikanima, a prijetilo je da dođe do otvorenih fizičkih sukoba snažnijeg intenziteta između probuđenih i druge strane koja nije odustala od zdravog razuma.

Woke jurišnici mnogo ne mare niti za Ustav Sjedinjenih Američkih Ustava niti za zakone. U tom smislu ilustrativan je svojedobni primjer kad se Ben Shapiru želio zabraniti nastup na debati na jednome sveučilištu. Kad je novinar vođi prosvjeda spomenuo ustavom zajamčeno pravo na slobodu govora ovaj je „transrodni“ probuđeni aktivist rekao da mu se – da to prevedemo u duhu hrvatskog jezika – fućka za američki ustav.

Nedavno je jedan tzv. transgender ubio šestero učenika u kršćanskoj školi u Nashwilleu. Umjesto jednoglasne osude ovoga monstruoznog čina došlo je do njegove relativizacije. Cijeli se narativ medijski usmjerio prema tome kako su transgender osobe diskriminirane. Činjenica da niti oko hladnokrvnih ubojstava više ljudi u SAD-u više ne postoji jednoglasna osuda znak je da su lijeve i woke skupine, koje presudno kontroliraju mainstream medijsku i političku scenu, prešle granicu mirnog i nenasilnog djelovanja. Oni otvoreno promiču nasilje kao način djelovanja.

Ako probuđeni nastave s agresivnim i nasilnim nametanjem svojih proturazumskih ideologija  i druga bi se strana mogla još više razbuditi, a Amerika bi se mogla naći pred vrlo opasnim scenarijima. Kulturološki građanski rat već traje, a on bi, na žalost, mogao postati i fizički.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...