Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

IZMIŠLJANJE LAŽNIH PRIČA: Kako odvjetnici u Velikoj Britaniji potkopavaju sustav azila

Istraga Daily Maila otkrila je da više odvjetničkih ureda aktivno potkopava sustav azila u Britaniji obučavajući ilegalne migrante kako da prevare imigracijske službenike lažnim pozadinskim pričama o teškoćama u njihovim domovinama kako bi povećali svoje šanse za dobivanje statusa izbjeglice.

Odvjetnici naplaćuju tisuće funti za podnošenje lažnih zahtjeva za azil i ljudska prava za ilegalne imigrante. Osoblje u odvjetničkim tvrtkama spremno je pristalo pomoći tajnom novinaru Mail-a koji se predstavljao kao ekonomski migrant da dobije status izbjeglice. To je bilo unatoč tome što mu je rečeno da nema legitimnog razloga ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je stigao malim brodom.

Odvjetnik Lingajothy tražio je 10,000 funti da izmisli užasnu pozadinu priče koja će se koristiti u zahtjevu za azil.

To je uključivalo tvrdnje o seksualnom mučenju, premlaćivanjima, ropskom radu, lažnom zatvaranju i prijetnjama smrću zbog kojih je postao sklon samoubojstvu i bio prisiljen pobjeći u Ujedinjeno Kraljevstvo. Pravni savjetnik obećao je da može dobiti liječnički nalaz koji bi potkrijepio priču i proizveo antidepresive koji će biti dati Ministarstvu unutarnjih poslova kao „dokaz“ psihičke traume.

Drugi je odvjetnik predložio izmišljanje priče o ljubavnoj aferi u Indiji s nekim iz druge kaste ili izmišljanje homoseksualne veze.

Trenutno se nadzire čak 40 odvjetničkih službenika pod sumnjom da pomažu migrantima da se lažno predstavljaju kao pravi tražitelji azila

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...