Ponedjeljak, 22. travnja 2024.

Mons. Charles Pope: Želim Crkvu mučenika i svetaca, a ne sinodalnu crkvu

Mons. Charles Pope, poznat po svojoj otvorenoj obrani tradicionalne latinske mise i katoličkog učenja o svetosti života i braka, oštro je kritizirao pritisak unutar crkvene hijerarhije na stvaranje „sinodalne crkve“, pozivajući se na sekularni program nadolazeće sinode o sinodalnosti biskupa u Rimu izjavljujući: „Ne želim to … želim Crkvu utemeljenu u Isusu“.

„Koliko čujem o ovoj ‘sinodalnoj crkvi’, ja je ne želim“, rekao je mons. Pope na Facebooku. „Želim Katoličku crkvu. Želim Crkvu mučenika, svetaca. Želim Crkvu katoličku, koja je zaručnica, a ne udovica; Kristova Zaručnica, a ne učenik svijeta, koja ima radosno pravovjerje koje se suprotstavlja svijetu kako bi ga obratila“.

Suprotstavljajući božansko poslanje Crkve sa sudioništvom u svijetu koje se očituje u dnevnom redu nadolazeće sinode – što uključuje raspravu o povećanom ženskom upravljanju; veće prihvaćanje LGBT osoba, uključujući pristup sakramentima; oženjene svećenike; pričest za rastavljene i ponovno vjenčane; i budućnost crkvenog upravljanja — mons. Pope je molio za pročišćenje Crkve „od ljubavi prema svijetu“.

„Da, želim Crkvu koju je Isus osnovao i ovlastio da ide i poučava sve narode i krsti sve ljude u spasonosnu i blistavu, Isusovu istinu.

Želim Crkvu koja je zaljubljena u svog supružnika Isusa, a ne koja očajnički traži odobravanje svijeta ili je njime zaljubljena. Molimo te Gospodine, očisti svoju Zaručnicu, Katoličku Crkvu, od ljubavi svijeta. Pomozi nam, spasi nas, smiluj nam se i sačuvaj nas svojom milošću!“.

Kritike dolaze nakon što je biskup Georg Bätzing, vođa i glava heretičkog Sinodalnog puta Njemačke biskupske konferencije, nedavno rekao da su „potrebne nove ideje o tome kako možemo osnovati Crkvu na drugačiji način, kako se možemo obratiti ljudima na nove načine za temeljna djela bogoslužja, propovijedanja i nesebičnog služenja“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...