Nedjelja, 28. travnja 2024.

I Poljska uskoro na bruxelleskom putu?

Iako je vladajuća stranka u Poljskoj – Pravo i pravda (Pis) – osvojila najveći broj mandata na parlamentarnim izborima, čini se da to ne će biti dovoljno za osvajanje trećega mandata.

Prema izlaznim anketama PiS dobiva oko 200 zastupnika u donjem domu parlamentu koji ima 460 mjesta. Oporbene stranke predvođene Građanskom koalicijom (KO) Donalda Tuska zajedno imaju 248 mjesta. Rezultati za sada nisu službeni, no teško će doći do bitnih promjena.

Predsjednik države Andrzej Duda, saveznik PiS-a, najavio je da bi prvo mandat za sastavljanje vlade mogao dati relativnom pobjedniku, što znači će premijer Mateusz Morawiecki ili netko drugi iz PiS-a najprije pokušati sastaviti vladu. No koalicijski potencijal PiS-a vrlo je ograničen s obzirom na to da je desna Konfederacije podbacila na izborima.

Radost u Bruxellesu

Izgledni gubitak vlasti konzervativne opcije u Poljskoj naišao je na veliko odobravanje Bruxellesa i drugih EU centara moći.

Zapadni mediji govore o najvažnijim izborima u posljednjih nekoliko desetljeća na kojima su „nacionalisti izgubili parlamentarnu većinu”. Ističe da je „pobijedila demokracija“ i „proeuropljani” (PiS-ovci su valjda antieuropljani?) nasuprot konzervativaca.

Zapadni mediji najavljuju „veliku političku promjenu u zemlji i veliko zadovoljstvo u Bruxellesu”.

Njemački mediji govore o poboljšanje odnosa Varšave i Berlina odnosno Bruxellesa. Radost je i u Francuskoj gdje mediji govore o tome da je u Poljskoj došao „kraj mračnog razdoblja“ i da se Tusk vratio iz Europe kako bi porazio nacionaliste.

Podsjeća se i na to da je oporba predvođena bivšim predsjednikom Donaldom Tusakom obećala da će popraviti veze s Bruxellesom i poništiti reforme za koje tvrdi da potkopavaju demokratske standarde.

Dakako, ne zaboravlja se spomenuti da se Poljska se sukobljava s Europskom unijom na pitanjima vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT prava.

Provodit će se bruxelleske agende

Već površna analiza načina na koji su zapadni mediji izvijestili o izborima u Poljskoj vrlo jasno govori o tome kakve će posljedice izazvati silazak PiS-a s vlasti.

Očekuje se ponovni sluganski odnos Varšave prema Bruxellesu kao dok je Tusk bio premijer. On je već najavio da će liberalizirati zakon o abortusu, popraviti „LGBT prava“, što će značiti legalizaciju istospolnih brakova, a nema dvojbe da će Poljsku snažnije otvoriti migracijama.

Zapadni mediji ne skrivaju da je on došao „došao iz Europe da porazi nacionaliste“ pa je jasno da će slijediti bruxelleske agende.

Izgledni poraz PiS-a reflektirat će se i na druge EU države. Ovo je, naime, pobjeda globalista i udarac suverenističkim opcijama. Trend jest jačanje desno-konzervativnih opcija, no upravo je uz Mađarsku Poljska predstavljala centar gdje se konzervativna opcija najsnažnije etablirala. Nakon izbora u Poljskoj Mađarska ostaje izolirana kad je u pitanju odnos prema migracijama i LGBT agendi.

Tusk i ostatak političke družine namjeravaju provesti radikalne promjene u Poljskoj što će podrazumijevati i politički revanšizam. No pritom moraju imati na umu da je PiS i dalje najsnažnija stranka s najvećom potporom birača. To je snaga koju se ne može ignorirati. Tim više što vrijeme konzervativnih opcija u Europi tek dolazi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...