Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Vrhovni sud donio sramotnu presudu da Matija Babić nije diskriminirao kršćane

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom je potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu koju je donijela sutkinja Tihana Marija Miladin, a u kojoj je kršćanima uskraćena zaštita od mrzilačkog i uznemiravajućeg govora osnivača „Indexa“ Matije Babića, koji je putem Facebooka napao katolike i pravoslavce zbog njihova bogoštovlja za vrijeme epidemije koronavirusa.

Vrhovni sud u vijeću sastavljenom od sudaca Ivana Vučemila, Senije Ledić i Marine Paulić utvrdio je da Babićevo nazivanje kršćana „najgorima od najgorih, neljudima, zatucanim praznovjernim ekstremističkim smećem za koje je svejedno da li žive ili ne“ nije uznemiravanje, odnosno neželjeno ponašanje na temelju vjerske osnove koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva vjernika.

Štoviše, Vrhovni sud nije stao na odobravanju verbalne dehumanizacije kršćana, već je „osudio“ kršćane, utvrdivši da su zbog njihova bogoštovlja za vrijeme epidemije koronavirusa bili diskriminirani drugi građani. Ovime je Vrhovni sud kao najviša pravosudna institucija u zemlji ponovno pokazao kako tretman kršćana u hrvatskom pravosuđu nije puno bolji od onoga kojega isti imaju u objavama notornog Matije Babića.

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris neće odustati od pravne borbe u zaštiti kršćana od uznemiravanja i u obrani zdravog razuma te je spremna nakon što se iscrpe sva pravna sredstva u RH, ovaj slučaj dovesti pred Europski sud za ljudska prava.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...