Četvrtak, 02. svibnja 2024.

V. Batarelo: Kako crveni i anacionalni reagiraju kad se oglasi netko iz Crkve?

Zanimljivo je promatrati kako crveni Zoki, anacionalni Peđa, Anka partizanka i Benčić reagiraju kada se netko iz Katoličke Crkve u Hrvatskoj oglasi vezano za neku javnu stvar. Potpuno necivilizirano, iracionalno i s velikom dozom netrpeljivosti. (Da mogu, najradije bi ih zatvorili kao u „dobra“ stara vremena). Zatim slijedi kakofonija javnih papiga kako je „Hrvatska sekularna država, bla, bla, bla“, „klerikalizam, bla, bla, bla“ i takve gluposti, a sve to prati onaj ismijavački i sarkastični ton i pogled, i svakako nekakav lijevi profa koji to sve „analizira“…

Činjenice su ovakve. Bez Katoličke Crkve nikada ne bi bilo ni Hrvata niti Hrvatske (i to joj neki jako zamjeraju…).

Katoličanstvo je integralni dio onoga što mi jesmo, svidjelo se to nekome ili ne. Uz to, privilegija je što smo imali i imamo katoličku vjeru i kulturu, inače bismo još uvijek bili na razini barbara (neki se, doduše, opet približavaju toj razini…).

Neke od najvećih hrvatskih povijesnih ličnosti bili su „klerici“, to jest svećenici, koji su odigrali važnu i presudnu ulogu u teškim trenucima hrvatske povijesti.

Samo mi neka imena padaju odmah na pamet:

* biskup i ban Petar Berislavić,

* biskup Martin Borković,

* p. Bartol Kašić,

* p. Ruđer Bošković

* biskup Maksimilijan Vrhovac,

* fra Andrija Dorotić,

* don Mihovil Pavlinović,

* biskup Josip Juraj Strossmayer,

* p. Dominik Barać,

* p. Hicijant Bošković,

* fra Bonifacije Perović,

* kardinal Alojzije Stepinac,

* kardinal Franjo Kuharić…

Sve od reda vrhunski ljudi, Hrvati, katolici, intelektualci koji su predvodili u idejama i obrani domovine i njezine katoličke civilizacije. Slobodno se možemo zapitati bismo li imali slobodu i državnosti da papa nije bio Ivan Pavao II.?

Nemam problem s time – zapravo bih volio više toga vidjeti – da se javljaju u javnim društvenim raspravama i „Justitia et pax“ i (pojedini) biskupi i svećenici koji su po mnogočemu i školovaniji, moralniji, a svakako i duhovno zreliji od mnoštvo političarčića koji gledaju svoju neku sitnu korist i koji su mnogo puta intelektualno i moralno oskudni.

Isto se tako ne smije dopustiti da nam samo političari preplavljuju javni prostor. Moramo čuti mišljenja s različitih strana, uključujući i ona od klera i drugih laika katolika.

Katolički Hrvati, ponosno dignite svoje glave, znajte tko ste, što ste i od koga ste, te kako smo uvijek činili i uvijek ćemo činiti istinsku i izvornu Hrvatsku. Nemojmo se sramiti Isusa Krista, našeg jedinog Kralja i vrhovnog Vođe u svemu.

Gradite i branite opće moralne stavove i vrjednote i nemojte ih spuštati, povlačiti se ili činiti kompromise (ili suradnju) pred i s lijevo-liberalnim nasiljem i barbarstvom. Oni su prolazni, a čovjek od vjere, morala, stava i principa ostaje. Ugledajte se samo naše velikane, a ne u kokošare.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...