Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Skandal u Španjolskoj: Bivši se biskup vjenčao u Crkvi

Nakon što je od pape Franje primio dispenzu, bivši biskup Solsone u Španjolskoj Xavier Novell sklopio je sakramentalni brak s psihologinjom i spisateljicom Silvijom Caballol. Žena je zahvalila papi što se ponovno može pričestiti.

Caballol je svoju udaju objavila na Instagramu ističući zahvalnost za milosti Svetoga Oca. Naglasila kako je to bio dug put, ali da su uspjeli riješiti njihovu kanonsku situaciju te se vjenčati na način na koji su željeli i ponovno se moći pričestiti.

„Mislim da naša ljubav ne zaslužuje skrivanje. Ne vjerujem ni da je skrivanje koje je pratilo ostavku mog supruga [na položaj dijecezanskog biskupa] bilo sasvim primjereno prije dvije i pol godine“.

Xavier Novell rođen je 1969. godine u pokrajini Larida u Španjolskoj. Diplomirao je teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana 1997. i iste je godine zaređen za svećenika. Nekoliko godina obnašao je službu župnog vikara i profesora teološke antropologije. Godine 2005. imenovan je generalnim tajnikom i kancelarom biskupije Papa Benedikt XVI. imenovao je Novella biskupom Solsonya 3. studenog 2010. i posvetio ga 12. prosinca iste godine u dobi od 41 godine, postavši najmlađi biskup u španjolskom episkopatu.

Dana 23. kolovoza 2021. papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku. U rujnu 2021. u tisku su se počeli pojavljivati ​​članci da se 52-godišnji Novell preselio u Manresy kako bi živio s 38-godišnjom Caballol. Tijekom novinarskog istraživanja svjetlo dana ugledao je erotski karakter nekih njezinih književnih djela. Braneći svoje romane, autorica je rekla da ih je napisala „u vrlo posebnom razdoblju svog života”, dodavši da „Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen”.

Nakon što je Novell oženio Caballol, Španjolska biskupska konferencija izdala je izjavu u prosincu 2021. objašnjavajući da prema kan. 1394. – 1. Zakonika kanonskoga prava, svećenik koji pokušava sklopiti brak, čak i ako je samo građanski, „navlači na sebe suspenz latae sententiae”.

Biskup Roman Casanova, koji je imenovan apostolskim upraviteljem biskupije Solson nakon ostavke biskupa Novelle, izjavio je da je Novellu nakon sklapanja građanskog braka bilo zabranjeno slaviti sakramente, obavljati pastoralno djelovanje i „vršiti sve funkcije povezane s biskupskom službom”.

U travnju 2022. Caballol je rodila blizance čiji je otac Novell. Spisateljica ima još troje djece iz prethodne veze.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...