Subota, 04. svibnja 2024.

Športašice nastupaju protiv spolno zbunjenih muškaraca koji dominiraju ženskim športovima

Kada bi se športašice okupile i jednoglasno tražile da se zaštiti ženski šport, naišle bi na otvorena vrata. Što se događa kada očite istine o razlikama među spolovima elite poriču po nalogu transrodnog pokreta? Što se događa kada športašice otkriju da njihova prava znače manje od novoizmišljenih „prava“ transidentificiranih muškaraca da napadnu njihov prostor?

Odgovor na tu igru vidjeli smo ​​tijekom proteklih nekoliko godina. Samo ovaj mjesec, muškarac u transidentifikaciji pobijedio je svoje konkurentice na stazi u Oregonu za punih šest sekundi, a videozapis na kojem juri kroz cilj izazvao je bijes. Transidentificirani maratonac najavio je da će se natjecati u kompletnom nizu od šest velikih maratona u Bostonu, u muškoj, ženskoj i „nebinarnoj“ kategoriji, a sudovi u Zapadnoj Virginiji i Ohiju presudili su da se muškarci s transidentifikacijom mogu natjecati u ženskim športskim timovima.

U međuvremenu, tajnica za kulturu Ujedinjenog Kraljevstva Lucy Frazer pozvala je na zabranu muškaraca u ženskim športovima nakon sastanka s predstavnicima niza ženskih športskih liga, napisavši:

„U natjecateljskom športu biologija je važna. Tamo gdje muška snaga, veličina i oblik tijela daju športašima neospornu prednost, to se nikako ne smije zanemariti. Štiteći žensku kategoriju, oni mogu održati ženski natjecateljski šport sigurnim i poštenim te održati san živim za mlade djevojke koje sanjaju da jednog dana budu elitne športašice“.

Zaključila je da se ženama moraju vratiti jednaki uvjeti za natjecanje pozvavši športska tijela da zauzmu „nedvosmislen stav“  po tom pitanju.

Nedavna studija koju su proveli sveučilišta Manchester Metropolitan i Swansea, objavljena 17. travnja u Journal of Sports Sciences, pokazuje da većina športašica želi da se ženski športovi kategoriziraju prema spolu, a ne prema  „rodnom identitetu“ .

Pedeset osam posto ispitanika u studiji elitnih športašica željelo je kategorizaciju prema biološkom spolu, to je poraslo na 77 posto među onima koji su klasificirani kao „športaši svjetske klase“ koji su se natjecali u finalima olimpijskih igara ili svjetskih prvenstava. Istraživači su anketirali 175 „nacionalnih, elitnih i svjetskih športašica – sadašnjih i umirovljenih – iz niza športova i zemalja “ i uključili su „26 svjetskih prvakinja, 22 olimpijke i šest paraolimpijaca“, čineći to najvećom studijom takve vrste provedenom do sada. Prošlomjesečno istraživanje BBC Sportsa otkrilo je da bi više od 100 elitnih britanskih sportašica  „bilo neugodno“ da se muškarci u transidentifikaciji natječu u ženskim kategorijama njihovih sportova.

Ukratko, što se više športašice penju, to je vjerojatnije da će se protiviti transidentifikaciji muškaraca koji se natječu u njihovim kategorijama.. Zamislite da izađu zajedno i traže, jednim glasom, da se zaštiti ženski šport. To bi predstavljalo kulturnu promjenu – i pretpostavljam da je pravi trenutak da to učine.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...