Petak, 03. svibnja 2024.

Zelena agenda i uništavanje vojne tehnologije EU-a

 „Postsovjetska i ruska vojna tehnologija porazile su ekološke vojske NATO-a. Nažalost, pokazalo se da je zapadna oprema, s inovativnim rješenjima za obnovljivu energiju, pala na završnim testovima, odnosno nije radila u borbenim uvjetima“, ironizira Łukasz Olejnik u Dzienniku Gazeta Prawna.

I premda njegova vizija zvuči kao lažna politička fikcija, bila bi to vrlo stvarna posljedica dekarbonizacije industrije oružja koju planiraju eurokrati. Kako podsjeća autor, 2021. godine EU i NATO radili su na „održivom razvoju“ u industriji oružja. „Zelena vojska, tenkovi na baterije i takva atmosfera. NATO je čak nedavno izdao izvješće posvećeno tome, iako je ono u posljednje vrijeme očito zastarjelo – došlo je vrijeme za drugačije prioritete“, napominje Olejnik.

Štoviše, početkom 2022., neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu, Europska komisija je „gotovo zabranila ulaganja u industriju oružja“. „Takve investicije trebale su biti označene kao ‘štetne’ (nehumane, nezelene itd.). Već u vrijeme kada su slike iz obrane Ukrajine uveliko dopirale do publike, Zapad je još sanjao somnambulne vizije vojski podređenih klimatskim i ekološkim kriterijima”, podsjeća on.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...