Subota, 27. srpnja 2024.

Papa Franjo oštro o sodomistima u sjemeništima

Papa Franjo kategoričkim se riječima izjasnio protiv prisutnosti sodomista iliti homoseksualaca u sjemeništima. Ove su riječi izgovorene tijekom zatvorenog susreta s talijanskim biskupima. Papa ih je iznenadio upotrijebivši krajnje vulgaran termin za sodomiste, kažu talijanski La Repubblica i Corierre della Sera.

Obraćajući se oko dvjesto biskupa iz Talijanske biskupske konferencije, Papa je apelirao na veću selekciju pri primanju kandidata u sjemenište, rekavši da u sjemeništima ima previše „frociaggine“. Na talijanskom jeziku ova riječ znači „peder“. Vatikan još nije odgovorio na zahtjeve vatikanskih dužnosnika za službeni komentar ili odgovor na informacije s internetske stranice.

La Repubblica u svom se izvješću poziva na nekoliko anonimnih izvora, dok Corriere della Sera citira nekoliko biskupa koji žele ostati anonimni, a koji tvrde da Papa možda nije shvatio da je izraz koji je upotrijebio toliko uvrjedljiv jer mu talijanski nije materinji jezik.

Vatikanisti bilježe radikalan odmak od Franjine poznate izjave na početku njegova pontifikata: „Tko sam ja da im sudim?“. Pogotovo jer je prošle godine Papa Franjo pristao na blagoslov istospolnih parova u Crkvi.

Podsjetimo, u Crkvi se već godinama raspravlja o skrupuloznijem ocjenjivanju kandidata za sjemeništa, također i u pogledu njihova spolnog usmjerenja.

U dokumentu iz 2005. godine koji je izdao Benedikt XVI., Vatikan je propisao da Crkva može primiti u svećeništvo one koji su uspjeli nadvladati homoseksualne sklonosti tijekom najmanje tri godine. U istom dokumentu stoji da osobama s „duboko ukorijenjenim homoseksualnim sklonostima“ i koji podržavaju „tzv. gay kulturu“, ne bi trebalo dopustiti ulazak u sjemeništa.

Istodobno, Papa se 2018. tijekom susreta s talijanskim biskupima izjasnio protiv primanja sodomista u sjemeništa.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...