Petak, 17. svibnja 2024.

U Burkini Faso otet i ubijen kateheta: Nastavlja se džihadistički teror

Prema papinskoj udruzi Pomoć Crkvi u nevolji (ACNE), kateheta i nepoznati broj kršćana oteti su i ubijeni u Burkini Faso. Priopćili su to projektni partneri svjetske katoličke humanitarne organizacije. Do nasilja je došlo krajem prošlog tjedna u selu Saatenga u blizini glavnog grada provincije Fada N’Gourma, u istočnom dijelu zapadnoafričke zemlje. Prema lokalnim izvješćima, kršćane su oteli nepoznati počinitelji prije tjedan dana (u četvrtak) i pronašli ih mrtve sljedeći dan.

„Jako smo tužni zbog ovog novog čina nasilja“, objasnila je Maria Lozano iz ACN-a. Posebno su katehete u Burkini Faso na „prvoj crti“ i riskiraju svoje živote za ljude koji su im povjereni. U veljači ove godine kateheta je ubijen u biskupiji Dori dok je vodio nedjeljnu službu. Zbog prostranosti i loših prometnica svećenici ne mogu redovito obilaziti sva mjesta u svojim župama. Katehete su, stoga, uglavnom odgovorni za pastoral zajednica.

Prema ACN-u, Burkina Faso je od kraja 2015. glavno poprište džihadističkog terora u regiji Sahel. Mnogi civili i vojnici ubijeni su u napadima islamističkih skupina na sjeveru i istoku zemlje. Prema podacima UN-a, više od dva milijuna ljudi izbjeglo je s ovih područja. Napadi na kršćane, koji čine oko četvrtinu od gotovo 23 milijuna stanovnika zemlje, također su intenzivirani već otprilike četiri godine.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...