Petak, 26. travnja 2024.

Fra Mate Bašić zvonima obranio Karlovac od tuče i velikih šteta: ‘Vjerujem našim starima’

Prekjučer, dok je završavala Sveta misa i procesija u čast svetoga Antuna Padovanskog, nad Karlovcem su se skupljali tmasti oblaci i počeo je jak vjetar.

Kapelan Presvetog Trojstva fra Mate Bašić odlučio je upaliti crkvena zvona kako bi rastjerao oblake i moguću tuču, a onda i štetu u svom gradu. Riječ je o starom običaju naših starih koji su danas zaboravljeni.

„Vidjelo se da se sprema nevrijeme, za nas je bila najavljena tuča, kad sam vidio kakvi oblaci dolaze jedino što mi je palo na pamet bila su zvona. Znamo da su se naši stari uvijek protiv tuče i nevremena borili zvonima. Znamo da i nema te protugradne obrane, a mi smo željeli pomoći građanima, svima koji žive od poljoprivrede, svima kojima su automobili vani i, eto, odlučio sam upaliti crkvena zvona pa neka zvone“, kaže fra Mate.

Bila je rupa na kojima se vidjelo plavo nebo, zvona su i dalje zvonila, a onda je počela kiša, pristojna. U jednom trenutku počela je padati sitna tuča, a on se ponovno uhvatio zvonjave.

„Tada se ta sitna tuča pretvorila ponovno u kišu, i evo, neka svatko zaključi po svom nahođenju, no ja ipak vjerujem našim starima. Nisu se bezveze oni branili na taj način od nevremena, a u nekim stvarima bili su inteligentniji od nas danas koji bez interneta ne znamo zbrojiti 2 i 2. Oni su imali životna iskustva i iskustva života s prirodom“, kaže fra Mate.

Ovaj franjevac zahvaljuje Bogu što je sve prošlo dobro za Karlovac, a ono što bi volio jest da se karlovačke crkve i dekanat možda dogovore, kad je nevrijeme najavljeno, da zajedno upale na određeno vrijeme zvona i time pomognu ljudima, gradu, svima.

Zvonila su za oluje
Zvonila su za vjenčanja
Zvonila su za živote
I za zadnja putovanja

 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...