Petak, 26. travnja 2024.

Epidemija muških kratkih hlača i sveta misa

Da, vruće je. Ljeto je. Primjećujem u zadnjih nekoliko godina jednu zabrinjavajuću tendenciju kod nekih katoličkih muškaraca koji dolaze na svetu misu. Epidemija kratkih hlača. Neki će odmah odmahnuti rukom i reći: “pa što onda, vruće je, Isus bi me sigurno razumio”.

Isus itekako razumije ljudsku narav, no puno je važnije pitanje razumijemo li, poštujemo li i ljubimo li Isusa Krista? Tko je On za nas i shvaćamo li što je sveta misa?

Mi nismo središte na svetoj misi, niti naši osjećaji, a posebno je li hladno ili vruće. Središte svete mise je Isusova ponovna žrtva, tj smrt na kalvariji. Svaka sveta misa je najvažniji trenutak i događaj za taj dan i za cijelo čovječanstvo.

Nema ništa važnije u ovom životu, nego sudjelovanje na (ponovnoj) žrtvi našega Boga, kralja i spasitelja Isusa Krista na svetoj misi.

Da ste pozvani na susret s papom, kardinalom, kraljicom Elizabetom II. ili čak s našim predsjednikom ili nekim ministrom biste li išli u kratkim hlačama na takav susret?

Ako je sveta misa tako važan događaj zar ne bi i naše vanjsko odijevanje trebalo biti odraz toga? U vremenima kada su ljudi bili puno siromašniji i seljaci i građani su imali odjeću za nedjelju, za misu (tzv. Sunday clothes). Možete li zamisliti da bi bl. Ivan Merz dolazio preko ljeta u baziliku Srca Isusova na misi u kratkim hlačama?!

Tu senzibilnost za vanjski način odijevanja smo izgubili kroz različite društvene revolucije dvadesetog stoljeća. Nakon toga smo na neki način “proleterizirani” u jeftinom kineskom sivilu ili trapericama. Način kako se odijevamo govori o nama, o mjestu gdje idemo te mijenja kulturu i stvara novu civilizaciju.

Mi katolici imam odgovornost mijenjati svijet, a ne da nas svijet mijenja.

Za Krista moramo dati najbolje od sebe, prvenstveno duhovno, ali i način kako izgledamo, da pokažemo da idemo negdje gdje je važno.

Odjeni duge hlače i košulju (ili možda čak i kravatu nedjeljom) iako je 30 stupnjeva i prikaži kao pravi katolički muž jednu malu žrtvu, mrtvljenje za Krista.

Pokaži da tamo gdje idemo je najvažnije mjesto i susret na ovom planetu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...