Srijeda, 19. lipnja 2024.

U kojoj crkvi možete vidjeti 2000 bijelih ruža za Veliku Gospu?

Dvije tisuće bijelih ruža ukrasilo je crkvu i čudotvorni kip Gospe Paške u stolnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu za Veliku Gospu.

Ruže su dar podupiratelja Zaklade Vigilare koji su poslali 2000 molitvenih nakana te tako naručili 2000 bijelih ruža. Molitvene nakane su bile prisutne za blagdan Velike Gospe za vrijeme glavne mise koju je predvodio novi nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Zaklada Vigilare u dogovoru s Nadžupom Pag (župnikom Božom Barišićem) i suradnjom s Marijinom Legijom u Pagu poslala je na tisuće adresa po cijeloj Hrvatskoj blagoslovljene molitvene sličice s cvijetom kao i veliku sliku Majke Božje od Staroga grada Paga.

Župnik Barišić se na kraju mise javno zahvalio Zakladi i svim podupirateljima koji su sudjelovali u ovom pobožnom činu i na taj način na široko prenijeli glas o čudotvornoj Gospi Paškoj po cijeloj Hrvatskoj.

Inače, ovaj Marijin kip, koji je jedan od najstarijih u Hrvatskoj (potječe iz 13. stoljeća) je cijele godine u Starom gradu Pagu, ali se za Veliku Gospu u tradicionalnoj zavjetnoj procesiji (na spomen čuda spasa od kolere 1855. godine) nosi nekoliko kilometara u današnji grad Pag te se onda vrati u Stari grad na Malu Gospu 8. rujna. Ove godine nosila se i službena Vigilare zastava u procesiji.

Kao zanimljivost, u razdoblju između Velike i Male Gospe u stolnoj crkvi u Pagu pobožan puk kao malo gdje u Hrvatskoj moli sve četiri krunice svaki dan u 8, 13, 19 i 22 sata.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...