Petak, 29. ožujka 2024.

Tko piše ključne dokumente za Sinodu o sinodalnosti? Postoje razlozi za zabrinutost

Austen Ivereigh i mons. Philippe Bordeyne su među onima koji imaju zadatak sastaviti ključni dokument za sljedeću fazu Sinode o sinodalnosti.

Brojne kontroverzne osobe koje podržavaju kontracepciju i protive se tradicionalnoj misi proglašene su „stručnjacima“ odgovornima za izradu ključnog dokumenta koji će biti ključni za sljedeću fazu Sinode o sinodalnosti.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj prošlog petka u Vatikanu kako bi se raspravljalo o sljedećim fazama višegodišnje Sinode o sinodalnosti, podijeljen je dokument u kojem se ocrtavaju ažuriranja procesa. Uostalom, u novom dokumentu pišu imena „stručnjaka” odgovornih za izradu dokumenta za kontinentalnu fazu Sinode, koji će biti radni dokument ili instrumentum laboris. Na temelju sažetaka dostavljenih iz biskupija diljem svijeta, ovaj će dokument biti objavljen u listopadu ove godine i usmjeravat će raspravu koja će se voditi na biskupskim konferencijama tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Ovaj će dokument i rasprave koje će proizaći iz njega potom biti temelj Biskupske sinode u Rimu (koja se održava u listopadu 2023.) kada će biskupi ocijeniti drugu verziju dokumenta.

Sinodalni proces već je izazvao zabrinutost među vjernim katolicima koji se boje da bi se mogao koristiti kao proces kojim se dopušta da nekatolička učenja i prakse postanu široko prakticirani i de facto prihvaćeni. Takvi strahovi već su istaknuti u nizu mjesnih, biskupijskih sinodalnih izvješća i vatikanskih sinodskih izvora.

Popis „stručnjaka“ odgovornih za izradu radnog dokumenta ne će ublažiti strahove koje su već pokrenuli tradicionalni katolici, budući da stručnjaci uključuju Austena Ivereigha, kontroverznog papinskog biografa i promicatelja istospolnih građanskih zajednica, i vlč. Philippe Bordeyne, voditelja Instituta za brak i obitelj Ivana Pavla II. Brojni drugi „stručnjaci“ koji sudjeluju u priprema za Sinodu o sinodalnosti poznati su po svome protivljenju tradicionalnoj misi ili gorljivom promicanju pogleda pape Franje na „sinodalnost“.

Uz sumnje oko katoličkog nauka o homoseksualnosti i kontracepciji koje su trenutno široko raširene među zagovornicima Sinode, ostaje za vidjeti što će „stručnjaci“ predložiti u instrumentum laboris.

Austen Ivereigh, papinski biograf

Potrebno je izdvojiti uključivanje Austena Ivereigha, koji je stekao naklonost pape Franje kada je napravio njegovu biografiju: „Ranjeni pastir: Papa Franjo i njegova borba za preobraćenje Katoličke crkve”.

Ivereigh je bivši savjetnik westminsterskog kardinala Cormaca Murphy-O’Connora – prelata koji je bio vodeći član ozloglašene grupe iz St. Gallena i koji je odigrao ključnu ulogu u izboru pape Franje. Ivereigh, koji je i dalje neoženjen, podnio je ostavku na mjesto savjetnika kod kardinala (2006.) nakon što je priznao dvije veze: jednu iz 1989. koja je rezultirala pobačajem i drugu noviju aferu koja je rezultirala spontanim pobačajem.

Zanijekao je da je manipulirao ili prisilio ženu s kojom je bio u vezi 1989. na pobačaj, ali je priznao da je platio polovicu troškova pobačaja.

Komentirajući Ivereighovo uključivanje među „stručnjake“, britanski kateheta Nick Donnelly rekao je za LifeSiteNews da je to „alarmantno“.

„Ivereigh je profesionalni katolik koji je tijekom svoje karijere bio priklonjen onima koji promiču disidentstvo“, rekao je Donnelly. „Bio je tajnik za tisak kardinala Murphy O’Connora iz Westminstera, vodećeg člana grupe (mafije) iz Saint Gallena koja se tajno protivila pontifikatima Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.”.

Donnelly je istaknuo kako je Ivereigh „kao jedan od osnivača britanske medijske grupe „Catholic Voices“ podržavao građanske homoseksualne zajednice, suprotno direktivi koju je 2003. objavila Kongregacija za nauk vjere”.

Otkako je papa Franjo stupio na dužnost, bio je otvoren u svojim napadima na vjerne katolike koji se protive pontifikatu pape Franje. U siječnju je Ivereigh napisao članak opravdavajući nemilosrdno postupanje pape Franje prema tradicionalnim katolicima, koje je opisao kao opake i korumpirane pojedince koji ne zaslužuju da započnu dijalog s Bergoglijom.

„Ivereighova uključenost u sinodalni proces potvrđuje sumnje da je ovo savjetovanje laž s unaprijed određenim ishodom da se nelegitimno promijeni doktrina i disciplina Crkve”, dodao je Donnelly.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...